Uniunea de creaţie din Republica Moldova a adoptat, ieri, în cadrul unei adunări convocate la Uniunea Scriitorilor, o „Declaraţie de protest”, în care condamnă acţiunile Preşedinţiei împotriva spiritului românesc şi organizării statale, specificând că Dodon este un „duşman al propriului popor”.

Preşedintele Dodon a creat o situaţie absolut intolerabilă, susţin oamenii de creaţie. Pe lângă afirmaţiile sale ce instigă la ură interetnică, actualul şef al statului îşi permite să ameninţe cu lichidarea importantei instituţii de cultură – precum Academia de Ştiinţe – care a adus contribuţii decisive la cauza revirimentului naţional în anii ’90 ai secolului trecut, afirmându-se între timp ca repere de prim rang ale democraţiei şi europenităţii.

Oamenii de creaţie sunt revoltaţi de atacurile fostului şef al PSRM asupra culturii, limbii şi identităţii naţionale, calificându-le drept demersuri împotriva propriei naţiuni. Ei au propus instituţionalizarea unui Congres al uniunilor de creaţie din Moldova, cu sarcina de a combate dirijismul ideologic de factură jdanovistă, practicat de Dodon.

„Ne pare rău câ domnul Dodon pactizează cu cei care ne-au trimis pe vremuri în siberiile de gheață, ne-au marginalizat, ne-au exterminat intelectualii și considerăm că ultimele declarații ale lui Dodon sunt o ofensă adusă înaintașilor noștri care au luptat pentru ziua de azi, pentru a ne spune cine suntem, pentru revenirea noastră la matricea firească și la adevărul despre ființa și istoria noastră”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi. 

Scriitorul Andrei Țurcan a spus că președintele țării e împotriva organizării statale, de vreme ce tratează Transnistria: „Igor Dodon este împotriva statalităţii Republicii Moldova atunci când se duce la Tiraspol şi depune flori, atunci când zice că noi suntem de vină şi trebuie să ne cerem iertare. El ce face: susţine separatismul”.

Preşedinţia, prin gura reprezentantului său Ion Ceban (care s-a pronunţat în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune RTR Moldova), a avut o replică previzibilă: „Înţelegem că Uniunea Scriitorilor se ocupă mai mult de politică şi mai puţin de literatură în ultimul timp. Nu prea am văzut declaraţii referitoare la miliard, la majorarea vârstei de pensionare. Rămâne pe seama acestor reprezentanţi aşa-numiţi ai Uniunii Scriitorilor”.

Adunaţi în holul Uniunii Scriitorilor, protestatarii au propus şi crearea unei Mişcări a cărei misiune să fie demiterea lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.