BERD și BEI și-au reafirmat disponibilitatea de a finanța interconexiunea electrică cu România
Octavian Calmîc, ministrul Economiei, a discutat cu reprezentanții BERD și BEI despre măsurile care urmează a fi puse în aplicare pentru inițierea finanțării proiectului de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Moldovei și României, inclusiv prin intermediul unei stații Back-to-Back și a Liniei Electrice Aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău.
Potrivit unui comunicat de presă, viceprim-ministrul Calmîc a discutat cu echipa de experți ai BERD și BEI aspectele de finanțare și procedurile tehnice de implementare a proiectului de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, problema asigurării securității energetice a țării este una prioritară pentru Guvernul Republicii Moldova, în special în contextul evoluțiilor de ultimă oră din regiune.
„Realizarea acestor proiecte de importanță națională va permite Republicii Moldova nu doar să-și asigure securitatea energetică a țării, dar să beneficieze de avantajele oferite de piața energetică comunitară, să asigure cetățenii cu servicii mult mai calitative și la prețuri mai mici”, a accentuat ministrul Economiei.
Partenerii de dezvoltare și-au reiterat disponibilitatea de a finanța construcția interconexiunii respective, menționând că toate momentele necesare realizării acestui proiect vor fi discutate cu reprezentanții operatorului sistemului de transport.
Proiectul de interconexiune a sistemelor energetice dintre Republica Moldova și România urmează a fi implementat cu susținerea BERD, BEI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.
Amintim că anterior, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a declarat că estimările arată că pentru interconectarea energetică ar fi necesari aproximativ 200 de milioane de euro