Candu și Filip au stabilit, cu asentimentul Kroll, cum vor fi recuperate cele 600 de mln de dolari
Informația despre progresele realizate în cadrul investigației Kroll a fost prezentată președintelui Parlamentului, Prim-ministrului și Guvernatorului Băncii Naționale în cadrul unei ședințe speciale organizate la Chișinău. Scopul întrevederii cu reprezentanții Kroll și Steptoe și Johnson a fost prezentarea celor mai recente constatări ale anchetei și a strategiei propuse pentru recuperarea fondurilor fraudate estimate la cca 600 milioane USD.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, la ședința din 25 aprilie au participat Andrian Candu, Pavel Filip, Sergiu Cioclea, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.
În cadrul întrevederii, reprezentanții Guvernului, Kroll și Steptoe și Johnson au examinat acțiunile juridice care pot fi întreprinse în numele Guvernului Republicii Moldova în scopul recuperării activelor fraudate. Reprezentanții autorităților moldovenești au convenit să ofere asistență și sprijin politic în comunicarea cu anumite țări în care sunt necesare proceduri suplimentare de obținere a informațiilor confidențiale.
Strategia de recuperare se axează pe inițierea procedurilor judiciare în jurisdicțiile-cheie în care au fost deja identificate activele fraudate, precum și pe continuarea urmăririi celorlalte active furate. S-a decis ca la prima etapă a strategiei se va recurge la acțiuni civile și penale, în baza dovezilor furnizate de echipa de anchetă, precum și de investigația din Moldova.
În continuare, angajamentul și procesul de raportare va fi organizat în scopul maximizării șanselor de recuperare a activelor fraudate și pentru angajarea și informarea tuturor părților interesate despre progresele înregistrate.
Amintim că pe 13 aprilie Banca Națională a Moldovei a publicat a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.
-----Etapele inițiale ale anchetei au fost axate pe identificarea mecanismelor care au generat frauda și dezvoltarea parteneriatelor de lucru cu autoritățile internaționale de reglementare. La această etapă, echipa de investigație a avut acces la un volum considerabil de documente, consemnând un progres în stabilirea acestor mecanisme. Ulterior, investigația s-a axat pe urmărirea creditelor frauduloase acordate prin mecanisme complexe de spălare a banilor, pentru a stabili destinația finală a acestora și a beneficiarilor fraudei. Obiectivul final al investigației este de a identifica activele cumpărate cu mijloace frauduloase și de a le recupera prin procese legale. Investigația a înregistrat progrese și deține informații suficiente pentru a putea începe etapa de recuperare a fondurilor.
Ca urmare a fraudei, trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB) au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârșitul anului 2014.