Banca Națională a Moldovei (BNM) a explicat aprecierea leului moldovenesc față de valutele de referință, euro și dolar, fapt care a tras atenția cetățenilor Republicii Moldova. Pentru o elucidare completă a situației, reporterii Deschide.MD au cerut un comentariu de la expertul economic, profesor la Grenoble Graduate School of Business, deținător al titlului de magistru în drept de la Washington University School of Law, Statele Unite ale Americii, și în același timp compatriotului nostru, Alexandru Zgardan.

- Domnule Zgardan, cărui fapt se datorează aprecierea monedei naționale din ultima perioadă?

Principalele cauze ale aprecierii au fost menționate în comunicatul Băncii Naționale a Moldovei, emis la data de 15 mai a acestui an. Ele sunt determinate de oferta în exces a monedei americane (dolarul SUA) pe piață, din partea populație și a exportatorilor, ceea ce depășește cererea și nevoile importatorilor. Cu alte cuvinte, moneda americană și europeană este în volum mai mare decât necesitatea reală pentru populație și agenții economici.  

Având în vedere, că anterior BNM obișnuia să cumpere surplusul de valută de pe piața internă, are într-adevăr capacitatea de a influența cursul valutar, însă în ultima perioadă nu mai face acest lucru. Cu atât mai mult că economia Republicii Moldova este mică și instabilă. Luând în considerație că după sărbătorile de Paște, s-a înregistrat un surplus de valută, suntem de acord cu explicația BNM. Pe de altă parte, dacă facem abstracție de cele declarate de insituțiile de stat, și în același timp de BNM, atunci putem spune cu tărie, că cineva are nevoie urgent de valută. Anume din această cauză cursul valutar ar putea fi manipulat, ceea ce este greu de crezut. Doar timpul poate arăta cât de real este acest scenariu. 

- Cum poate fi explicat faptul că aprecierea monedei naționale poate crea nemulțumire în rândul populației, pentru că

atunci când un dolar costa 12 lei, nimeni nu se plângea. A început să se deprecieze valuta națională - e rău. Astăzi când vedem o apreciere semnificativă a leului moldovenesc față de euro și dolar, mulți cetățeni sunt nemulțumiți. De ce iarăși este rău?

Oamenii întotdeauna sunt nemulțumiți de ceva. În special atunci când situația nu este stabilă și nu este siguranța în ziua de mâine. Pentru agenții economici este greu să-și facă planuri din punct de vedere financiar, chiar dacă speculațiile pe piața valutară pe termen scurt pot servi ca un instrument bun pentru unii și un imbold pentru alții de a câștiga din astfel de fenomene. Dacă ne referim la modul general, atunci putem spune că de pe urma deprecierii dolarului în raport cu leul moldovenesc vor beneficia importatorii, iar în pierdere - sunt cei care exportă produse moldovenești.  

Aceasta se întâmplă pentru că agenții economici care importă, invadează piața din Republica Moldova cu produse străine și continuă să își vândă produsele la același preț, fără schimbări. Aceștia obțin mai multă valută, după convertirea în euro sau dolar, în cazul aprecierii leului în raport cu aceste două valute, având venituri neplănuite. 

Exportatorii sau producătorii autohtoni, care își vând produsele moldovenești peste hotare, nu cred că vor modifica prețurile în raport cu cursul actual. Cel puțin eu nu cred că acest lucru se va întâmpla. În rezultat, exportatorii se confruntă cu cheltuieli suplimentare pentru achitarea salariilor, impozitelor, achitările în fondul social, cel medical, asigurări și alte cheltuieli interne. Dar în perspectiva de lungă durată, aceștia vor trebui să introducă prețurile proprii, care vor fi în corelație cu cursul valutar și aceste discuții contradictorii sau scandaluri vor înceta. 

- Domnule Zgardan pe mulți îi interesează acest subiect. De ce în urma aprecierii leului, valutele de alternativă, cum ar fi hrivna ucraineană, leul românesc și rubla rusească rămân la aceleași poziții. Dacă ne conducem după logica lucrurilor, ele trebuie să urmeze cursul valutelor de referință (Euro și dolarul SUA) ?

Ce ține de aceste valute de alternativă, trebuie de precizat că tranzacțiile cu aceste valute sunt mult mai mici decât cel al valutelor de referință. Chiar dacă cineva vrea să participe la speculații pe piața valutară, folosind valutele enumerate, nu va fi posibil, deoarece nimeni nu are capacitatea de cumpărare în cantități mari. Prin urmare, casele valutare nu se supun unor riscuri mari.

- În opinia dumneavoastră, cât timp va dura aprecierea leului moldovenesc, și cum va afecta economia națională, dar și starea financiară a populației?

Este foarte greu de prognozat cât va dura aprecierea valutei naționale. Dacă ceea ce declară BNM este adevărat - aprecierea leului va crește atât timp cât va fi surplus de valută (euro și dolar) pe piață. Pe de altă parte eu cred că această tendință nu va continua mult timp, în special când ajutorul extern întârzie. Acest factor va forța Guvernul să caute fonduri necesare pe piața financiară internă, și anume să împrumute de la băncile locale, lucru ce va afecta în mod inevitabil, rata de creștere în direcția opusă.

În general, vreau să subliniez că numai atunci când va fi înregistrată o scădere a prețului la petrol, gaze naturale și a energiei electrice - atunci vom avea un motiv de bucurie. Acesta este răspunsul la întrebarea dvs. cu privire la impactul aprecierii monedei naționale. Dacă să fiu sincer, mă îndoiesc de faptul că acest lucru se va întâmpla. Nici unul dintre importatorii de lubrifianți, gaze naturale, electricitate și alți furnizori importanți pentru economia națională nu vor reduce prețurile.