BNM: Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, finalizat cu succes
Proiectul Twinning „Consolidarea capacității Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor Uniunii Europene", lansat la 30 iunie 2015 și implementat timp de doi ani de către Banca Națională a Moldovei, împreună cu consorțiul format din Banca Națională a României (BNR) și De Nederlandsche Bank (DNB), a ajuns la final.
Evenimentul oficial de închidere a proiectului, desfășurat la 30 mai 2017, reunește demnitari de rang înalt, ambasadori ai Uniunii Europene, oficiali ai Băncii Naționale a Moldovei și ai Băncii Naționale a României, comunitatea bancară și experți.
Proiectul și-a propus să sprijine Banca Națională a Moldovei (BNM) în procesul de consolidare a cadrului de supraveghere prudențială prin armonizarea cu standardele băncilor centrale din UE. De asemenea, proiectul a avut ca obiectiv îmbunătățirea legislației bancare, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv.
Prezent la evenimentul de astăzi, speackerul Andrian Candu a declarat că Parlamentul va continua să susțină consolidarea capacităților Băncii Naționale a Moldovei prin aprobarea legislației bancare orientate spre afirmarea unui sector bancar solid și competitiv în țara noastră.
„Proiectul a pornit acum doi ani, într-o perioadă lipsită de încredere, scepticism și rezerve, o perioadă de criză pentru BNM, iar astăzi trăim o realizare. Trebuie să avem și o legislație bună în domeniu, iar Parlamentul urmează să se implice pentru aprobarea acesteia. Cum am demonstrat, există voință politică, capacități profesionale la nivel de Parlament pentru a duce la bun sfârșit ceea ce BNM a început. Astăzi se încheie misiunea voastră și de mâine începe misiunea noastră. Parlamentul va fi alături de BNM și va ajuta prin aprobarea legislației necesare", a declarat Andrian Candu.
În cadrul proiectului Twinning, o atenție sporită a fost acordată dezvoltării instrumentelor de supraveghere și consolidării per ansamblu a funcției de supraveghere a BNM. Toate activitățile desfășurate au permis atât perfecționarea cunoștințelor în domeniu ale angajaților BNM și ai băncilor, cât și analiza perspectivelor de implementare a noului cadru legislativ și impactul potențial al acestuia asupra stabilității sectorului bancar din Republica Moldova.
Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt: elaborarea proiectului unei noi legi bancare – Legea privind activitatea băncilor, ce va permite Băncii Naționale a Moldovei să emită acte normative secundare de reglementare a cerințelor prudențiale înaintate băncilor pentru fiecare domeniu; elaborarea a 20 de proiecte de reglementari secundare care asigură transpunerea prevederilor cadrului normativ european cu privire la bănci; elaborarea regulilor interne ale BNM care vor permite exercitarea eficientă a funcției de supraveghere și modificarea structurii organizatorice a Băncii Naționale a Moldovei; creșterea nivelului de expertiză a supraveghetorilor și reprezentanților băncilor cu privire la cadrul Basel III prin instruiri interne, studii de caz, exerciții practice desfășurate în Republica Moldova, România, Olanda ș.a.
Pe parcursul celor 24 de luni de asistență tehnică s-au desfășurat 56 de activități, cu implicarea a 48 de experți ai Băncii Naționale a României și ai Băncii Naționale a Olandei, activități care au inclus 665 de zile de lucru și 106 misiuni în Republica Moldova, România și Olanda. În cadrul acestora au participat 50 de experți ai Băncii Naționale a Moldovei, 11 bănci, peste 100 de reprezentanți ai sectorului bancar.
Principalele rezultate au fost obținute prin instruirea angajaților, schimb de experiență cu experții străini, realizarea studiilor de impact și a altor evaluări.
Rezultatele și beneficiile proiectului vor deveni vizibile odată cu implementarea noului cadru legal și cu aplicarea noilor practici de supraveghere bazată pe risc. Chiar dacă beneficiarii direcți ai proiectului sunt BNM și băncile licențiate din Republica Moldova, beneficiarii finali vor fi cetățenii Republicii Moldova, care se vor bucura de un sistem bancar viabil, stabil și sigur. De asemenea, stabilirea unui nou cadru legal echivalent cu cel aplicabil în statele europene va contribui la îmbunătățirea imaginii sectorului bancar din Republica Moldova și la atragerea noilor investitori. Prin urmare, activitatea bună a băncilor, în special procesul intens de creditare, va stimula creșterea economică în Republica Moldova.