ANSA anunță noi reguli la comercializarea produselor de casă: Proprietarii vor fi obligați să dețină carnet de sănătate pentru animale
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că începând cu ziua de mâine, 4 aprilie, produsele de casă vor putea fi comercializate legal în condiții mult mai flexibile, proprietarii de animale având obligația să dețină carnetul de sănătate pentru animale. ANSA informează despre intrarea în vigoare a Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat.
„Prevederea cea mai importantă a acestui regulament este că proprietarii exploatațiilor nonprofesionale vor putea comercializa legal surplusul de produse de origine animală obținute de la propriile animale în condiții mult mai flexibile având doar obligația să dețină asupra lor un carnet de sănătate pentru animalele”, se arată în comunicatul ANSA.
Carnetul de sănătate va fi eliberat gratuit de ANSA şi va fi vizat trimestrial de către medicul/felcerul veterinar al circumscripției sanitare veterinare teritoriale, în raza căruia sunt crescute animalele.
Comercializarea acestor produse va fi admisă fie direct din gospodărie fie în locuri publice: piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace
ANSA atenționează că proprietarii exploatațiilor nonprofesionale de animale care vor dori să comercializeze produse obținute de la propriile animale vor trebui să respecte următoarele obligații:
- animalele pe care le posedă să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale și în caz de necesitate, sunt tratate cu medicamente de uz veterinar procurate pe bază de prescripție veterinară eliberată de medicul veterinar din circumscripția sanitar-veterinară sau alt medic veterinar autorizat;
- animalele de la care s-au obținut produsele nu se află în perioada de așteptare ca urmare a administrării medicamentelor de uz veterinar;
- să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora şi trebuie să informeze medicul veterinar al circumscripției/direcția teritoriala pentru siguranța alimentelor, atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor.
- în locurile publice de comercializare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete curate) şi vor avea asupra lor un document valid (carnet de sănătate), din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor;
Sub incidența Regulamentului cade comercializarea ouălor, mierii de albine, cărnii de pasăre, produselor lactate și altor produse de origine animalieră.