Republica Moldova este cointeresată să preia din experiența companiilor chineze în ceea ce privește înmagazinarea energiei produse de instalațiile regenerabile, dar și în ceea ce privește tranziția transportului public și particular la vehicule electrice. Acest lucru a fost menționat de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei în R. Moldova, Yan Wenbin.

Avem un potențial mare de cooperare cu China în acest domeniu. Ne-am dori să ajungem să avem relații mai intense pe linia energetică, la același nivel ca și alte țări europene, întrucât China este lider mondial în aceste tehnologii”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a mai menționat că decarbonizarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră presupune inclusiv reducerea consumului de energie, iar transportul este al doilea mare consumator de resurse energetice, după sectorul clădiri. Demnitarul a afirmat că Republica Moldova este interesată nu doar de electrificarea transportului, public sau particular, dar în perspectivă ar putea servi drept o platformă de producere a unor componente sau chiar pentru asamblarea mașinilor electrice. În context, el a încurajat companiile chineze să investească în țara noastră.

Potrivit datelor oferite de autorități, producerea de energie verde a avut în ultimul timp un trend ascendent. Cu toate astea, a fost constatată problema ce ține de graficul de consum. Consumul este diferit față de volumele de energie produse, care și ele diferă nu doar sezonier, dar și intra-zilnic.

În cazul panourilor fotovoltaice în baza mecanismului contorizare netă (pentru consum propriu) puterea instalată a crescut în ultimii doi ani de peste patru ori, de la 10 MW în 2021 - la 46,3 MW în acest an. Respectiv, țara are nevoie de tehnologii de echilibrare și înmagazinare a excesului de energie, pentru a integra cât mai mult din ceea ce produc parcurile fotovoltaice, eoliene.