Premieră pentru piața energetică a R. Moldova! Energocom va achiziționa gaz din Grecia și energie electrică de la o companie bulgară
În premieră, R. Moldova va procura, începând cu ziua de azi, 13 aprilie, gaze naturale din Grecia, iar energie electrică - de la un operator bulgar. Despre acest lucru au anunțat reprezentanții furnizorului SA „Energocom”.
Potrivit sursei, astfel furnizorul național și-a propus să extindă aria geografică a țărilor cu care cooperează.
„Urmare a relațiilor stabilite săptămâna trecută la Atena, astăzi SA Energocom va achiziționa în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2250 metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră. Aceste gaze vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze Moldovagaz”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.
Potrivit sursei, prețul de achiziție este de 45 de euro per MWh, ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi. Sursa mai precizează că prețul sus-menționat nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pentru comparație, pe 31 martie, Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.
„Scopul achiziției din Grecia este de a vedea cum funcționează lanțul logistic: rezervarea capacităților în fiecare țară prin care vor tranzita gazele – Grecia, Bulgaria, România - , nominalizările de către operatorii sistemului de transport la fiecare punct de intrare și ieșire, toate pentru a se evita eventuale riscuri financiare în cazul unor cantități mai mari”, se mai menționează în comunicat.
Săptămâna trecută, directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a semnat, la Atena, cu managerul DEPA un contract cadru de cooperare, în baza căruia în viitor pot fi achiziționate și alte volume de gaze naturale.
De asemenea, compania a cumpărat 1 MW de energie electrică pentru astăzi de la operatorul bulgar Nomad, la prețul de 100 euro, care la fel nu include cheltuieli de transport și alte costuri procedurale. Astfel, Energocom vrea să testeze noua rută și modul cum funcționează operațiunile logistice. Până acum Republica Moldova a importat energie electrică din România și Ucraina.