România, cel mai important partener comercial al R. Moldova. Viceguvernatorul BNR: În 2022 exporturile au atins suma de 2,1 miliarde de euro
România este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai R. Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri şi servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022, o creştere de circa 61% faţă de 2021 şi peste 134% faţă de anul 2020, a declarat, marţi, Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), scrie Agerpres.
„România şi R. Moldova împărtăşesc o bogată moştenire culturală, aceeaşi limbă şi un îndelungat istoric de sprijin reciproc şi cooperare. Aceste rădăcini comune oferă o bază solidă pentru parteneriatul nostru economic care a înregistrat progrese semnificative de-a lungul anilor. Comerţul bilateral dintre România şi R. Moldova a cunoscut o creştere remarcabilă în ultimii ani. România este acum unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai R. Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri şi servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022. Aceasta reprezintă o creştere de circa 61% faţă de 2021 şi peste 134% faţă de anul 2020. Peste 3 800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în R. Moldova pe parcursul anului trecut. Totodată, importurile de bunuri şi servicii din R. Moldova au depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind în creştere cu aproximativ 64% faţă de 2021 şi cu peste 94% în raport cu anul 2020”, a spus Leonardo Badea, la Conferinţa anuală BNR - ASE.
Potrivit acestuia, sectoarele cheie ale cooperării comerciale dintre cele două ţări includ agricultura, producţia industrială şi energia. România este o destinaţie majoră de export pentru produsele agricole moldoveneşti, cum ar fi vinul, fructele şi legumele. În schimb, România exportă în R. Moldova maşini, echipamente şi diverse bunuri de larg consum.
Leonardo Badea a afirmat că în România sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului aproximativ 3 800 de firme cu capital moldovenesc sau mixt, din care peste 1 000 au fost active pe parcursul anului 2021, conform celor mai recente date disponibile. Acestea s-au remarcat printr-o rată de profitabilitate a capitalurilor proprii situată peste media pe total economie, printr-o contribuţie la valoarea adăugată brută de circa 1,3 miliarde de lei şi o cifră de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei, având active totale de 2,7 miliarde de lei şi aproximativ 5 000 de salariaţi.
Pe lângă comerţ, investiţiile au reprezentat un aspect important al cooperării economice dintre cele două ţări. Companiile româneşti au investit activ în R. Moldova, contribuind la dezvoltarea unor sectoare precum sectorul bancar, de telecomunicaţii şi de producţie. Viceguvernatorul BNR susţine că aceste investiţii joacă un rol semnificativ în modernizarea economiei R. Moldova şi crearea de noi locuri de muncă şi oportunităţi pentru cetăţenii săi. Unul dintre cele mai notabile exemple ale cooperării dintre cele două ţări investiţionale este gazoductul Iaşi-Ungheni, care leagă reţelele de gaze naturale din România şi R. Moldova.
„Deşi în prezent există o singură companie din R. Moldova listată la Bursa de Valori Bucureşti, acest exemplu arată potenţialul de listări transfrontaliere şi beneficiile pe care acestea le pot aduce atât R. Moldova, cât şi României. În acelaşi timp însă, numeroase companii româneşti listate, din multiple domenii de activitate, au o prezenţă notabilă în R. Moldova”, a mai spus Leonardo Badea.