Bursa Română de Mărfuri (BRM) vine cu unele precizări privind comunicatul emis pe 25 aprilie. BRM menționează că acesta a fost emis ca urmare a unor înțelegeri contextuale de către o parte din presa online și regretă interpretarea afirmației BRM cu privire la inducerea în eroare a opiniei publice.

Scopul celor prezentate de BRM a fost acela de a conduce la o înțelegere corectă a unei comparații, așa cum s-a prezentat în comunicatul ENERGOCOM, între cotațiile obținute prin BRM și cele de pe piața din Grecia. Opinia noastră este că cheltuielile de transport,  nu pot fi comparate. Totodată orice comparație de prețuri trebuie realizată pe o perioadă mai lungă de timp și nu raportată la o singură zi de tranzacționare, orice piață prezentând fluctuații de la o zi la alta”, se arată în comunicatul BRM.

BRM își exprimă convingerea că Energocom, în calitate de actor principal al pieței de gaze naturale din R. Moldova, explorează în căutarea celor mai eficiente surse și este în măsură să ia deciziile corecte.

În acest sens, ne bazăm pe contribuția pe care ENERGOCOM o aduce la formarea pieței gazelor naturale din R. Moldova și considerăm că toate demersurile realizate de companie pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale vor contribui la creșterea gradului de reziliență a R. Moldova față de actuala criză energetică”, se mai arată în comunicatul BRM.

BRM își reiterează convingerea că cea mai bună soluție pentru R. Moldova este dezvoltarea unei piețe bursiere locale cu tranzacții efectuate la Chișinău, punând în competiție participanții interesați.

În acest sens societatea noastră, prezentă în R. Moldova, își manifestă din nou sprijinul și contribuția cu toate resursele necesare pentru atingerea unui astfel de obiectiv și contăm pe o colaborare eficientă cu ENERGOCOM”, menționează BRM.

Ieri, BRM a emis un comunicat în care face unele precizări cu referire la prețul de achiziție al gazului de pe Bursa Română de Mărfuri și operatorul de gaze DEPA, publicat de Energocom. BRM a subliniat că prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia și consumatorii finali ar putea beneficia de un preț final mai mic în cazul achizițiilor de gaze naturale de la BRM.