Parlicov: O parte din banii plătiți de consumatori pentru servicii și combustibili vor fi utilizați pentru a investi în eficiența energetică
Guvernul a dat aviz pozitiv unui pachet de amendamente la legea cu privire la eficiența energetică, înaintat de către un grup de deputați în Parlament. Potrivit unui comunicat, acesta are menirea să deblocheze activitatea Agenției de Eficiență Energetică și să stimuleze investițiile în consumul rațional de energie.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, inițiativa legislativă va îmbunătăți actuala lege, va face din Agenția de Eficiență Energetică principalul vehicul al statului în domeniul eficienței energetice și de finanțare a proiectelor în acest domeniu, cu finanțare mixtă, fonduri publice și/sau externe.
”O parte din banii plătiți de consumatori pentru servicii și combustibili vor fi utilizați pentru a investi în eficiență energetică”, a spus ministrul Victor Palicov. Astfel, operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice și gaze naturale, dar și importatorii de produse petroliere vor contribui financiar (prin intermediul unei taxe stabilite în tariful energiei electrice, gazelor naturale și produselor petroliere) la fondul de eficiență energetică, resurse care vor fi folosite în exclusivitate pentru finanțarea programelor de eficiență energetică.
Modificările operate își propun să instituie un sistem informațional național în domeniul eficienței energetice, care reprezintă un sistem integrat cu clădirile publice și performanța energetică a acestora, un subsistem informațional de monitorizare și verificare a economiilor de energie, Registrul electronic al auditorilor energetici, Registrul electronic al auditului energetic, etc. De la 1 ianuarie 2024 rata anuală de renovare a suprafețelor clădirilor din domeniul public al statului, încălzite și/sau răcite, în care își desfășoară activitatea autoritățile administrației publice centrale va fi de 3%.
Amendamentele legislative propun inclusiv stimularea schimbării parcului auto cu transport curat și eficient, folosind vehicule electrice, alimentate fie de baterii, fie de celule de combustibil cu hidrogen, în vederea îmbunătățirii performanței energetice a acestora, reducerii consumului de combustibili fosili și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Proiectul de modificare a legii transpune directivele europene în domeniu și urmărește eficientizarea utilizarea energiei, în vederea sporirii gradului de securitate energetică a R. Moldova și a diminuării impactului negativ al sectoarelor energeticii asupra mediului și climei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.