R.Moldova, România și Ucraina vor face schimb de informații privind cantitățile de cereale transportate pe „Culoarul Solidarității”
Miniștrii Agriculturii din R.Moldova, România și Ucraina s-au întâlnit la București pentru a discuta optimizarea tranzitului cerealelor din Ucraina. Cei trei miniștri, Vladimir Bolea, Petre Daea și Mikola Solski au convenit să facă schimb de informații cu privire la cantitățile de grâu transportate. La București vicepremierul Vladimir Bolea a avut și o întrevedere cu omologul său român la care s-a discutat cooperarea moldo-română pe dimensiunea agroindustrială, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Vladimir Bolea, Petre Daea și Mikola Solski au discutat despre tranzitul cerealelor din Ucraina. Oficialii au convenit să facă un schimb de informații cu privire la cantitățile de grâu ce vor fi transportate pe culoarele solidarității.
„Scopul întrevederii dintre cei trei omologi a fost agrearea modului de organizare în vederea optimizării tranzitului cerealelor care sosesc din Ucraina, astfel încât fermierii români să aibă posibilitatea transportului cerealelor, eliberării depozitelor și scoaterii la export a produselor din noua recoltă”, se arată în comunicatul MAIA.
Vicepremierul Vladimir Bolea s-a întâlnit la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României cu Petre Daea, ministru MADR.
În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre cooperarea moldo – română pe dimensiunea agroindustrială și mecanismele de stimulare financiară și non-financiară a producătorilor agricoli.
De asemenea, a fost abordat și subiectul ce ține de portofoliul de proiecte care sunt în derulare, precum și cele care sunt planificate.
Pe 2 mai au intrat în vigoare măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, adoptate de Comisia Europeană având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă cinci state membre: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia din cauza unor blocaje logistice grave.
În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Autoritățile de la Chișinău au decis că nu vor impune restricții la importul cerealelor din Ucraina deși agricultorii le-au cerut să se alinieze măsurilor Comisiei Europene. Asociația Forța Fermierilor a invocat „prăbușirea vertiginoasă” a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina.
Amintim că Acordul asupra exportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni. Semnat în iulie anul trecut între Națiunile Unite, Ucraina, Rusia și Turcia, acordul a permis să fie exportate în ultimele zece luni peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.