Guvernul propune majorarea salariilor pentru mai mulți demnitari de stat și persoane cu funcții publice. Cu un proiect în acest sens a venit Ministerul Finanțelor și urmează să fie discutat miercuri, 31 mai, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit proiectului, se propune majorarea claselor de salarizare pentru personalul din cabinetul prim-viceprim-ministrului, vicepreședinților Parlamentului, viceprim-miniștrilor, președinților de fracțiuni parlamentare, miniștrilor, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului pentru egalitate, primarului general al municipiului Chișinău precum și altor persoane care dețin funcții publice.

Peste 30% din aceste posturi nu sunt ocupate sau se atestă o fluctuație sporită de personal, din cauza remunerării foarte scăzute. Persoanele din cabinetul acestor demnitari realizează sarcini complexe, analitice, în special în contextul obținerii de către Republica Moldova la data de 23 iunie 2022 a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană. Proiectul înaintat implică costuri financiare în mărime de circa 6,2 mil.lei în calcul pe an și 3,4 mil. lei pentru 6 luni ale anului în curs. Cheltuielile necesare pentru anul curent vor fi asigurate din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar”, se menționează în nota explicativă a acesti proiect.

Astfel, se propune ca începând cu 1 iunie, curent, valoarea de referință a salariilor să fie de 3000 de lei pentru personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, din aparatele centrale ale ministerelor, Cancelaria de Stat, șefii și șefii adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, inclusiv secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii generali și secretarii generali adjuncți ai ministerelor, față de 1800 de lei cum este în prezent. Pentru salariile de prim-viceprimministru, viceprim-ministru, ministru, agent guvernamental, secretar general al Guvernului se va stabili valoare de referință în mărime de 3600 de lei.

De asemenea, pentru salariile de judecători și inspectori-judecători – valoarea de referință va fi de 2850 de lei,  iar pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale, Curții Supreme de Justiție și judecătorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv membrii care nu fac parte din rândul judecătorilor, -  se va stabili valoarea de referință în mărime de 3000 de lei, comparativ cu 2600 de lei cum era prevăzut până acum în Bugetul de Stat.

Astfel, atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 1,406 mlrd. lei. Respectiv, veniturile bugetului de stat vor constitui 66,274 mlrd. lei (cu 2,2% mai mult decât volumul aprobat), cheltuielile bugetului de stat vor constitui circa 84,602 mlrd. lei (cu 1,7% mai mult decât volumul aprobat), iar deficitul nu va suporta modificări, fiind la nivel de aprobat 2023 - 18,327 mlrd. lei.

Factorii de bază, care au determinat modificările operate la Legea bugetului de stat pentru anul 2023, se referă la majorarea intrărilor de granturi externe și direcționarea acestor surse preponderent spre măsurile de dezvoltare a economiei naționale, în special pentru suplinirea Fondului rutier, Fondului național de dezvoltare regională și locală și programelor de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. De rând cu aceasta se propun spre ajustare resursele și cheltuielile proiectelor finanțate din surse externe”, se mai menționează în proiect.

Conform legii, ca să intre în vigoare, proiectul în cauză trebuie aprobat de către Guvern și supus votului în plenul Parlamentului.