ANRE se va adresa la Comisia pentru Situații Excepționale pentru a obține permisiunea să elaboreze un mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare la gaze către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată. Decizia a fost luată după ce, în urma scăderii prețurilor la gazele naturale pe piețele internaționale, mai multe companii moldovenești au început să cumpere gazul de la furnizori din piața nereglementată.

Astfel, aceștia nu achită devierile tarifare acumulate în perioada 2021-2022. Legislația în vigoare nu permite Agenției să stabilească un mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată.

Ieri, Renato Usatîi a anunțat că unele companii, sau chiar și persoane fizice, au reușit să cumpere gaze naturale la prețuri de 2 ori mai mici decât cele oferite de Moldovagaz. Potrivit lui, în prezent sunt peste 20 de companii cu dreptul de import și comerț al gazelor naturale, dar doar 5 din ele sunt cele mai active. Este vorba despre: SD Energy, SRL NaturalGaz DC, National Park Energy, Rotalin Gaz și Transautogaz.

Deschide și: Usatîi acuză guvernarea de incompetență: Mai mulți agenți economici procură gaze naturale la un preț de două ori mai mic decât cel de piață