Numărul beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli se va majora. Doi deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate propun modificarea leagii prin substituirea anului 2021 cu anul 2022, ceea ce va permite agricultorilor să folosească taxa pe valoare adăugată acumulată în cont pentru achitarea contribuțiilor la bugetul public național. Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat raportul pentru acest proiect de lege.

Prezentul proiect de Lege a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la imputurile și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, dar și decapitalizarea suferită în urma sezonului agricol secetos din anul 2022”, se arată în nota informativă la acest proiect de lege.

Autorii inițiativei legislative fac trimitere la datele Biroului Național de Statistică, care relevă că în 2022, producția globală agricolă  a avut de suferit substanțial, fiind afectată de calamitățile naturale, în special de o seceta acută în primăvară-vară.

În același timp, la nivel regional și internațional se constată o creștere substanțială a prețurilor la inputurile în agricultură. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de cca. 200%, a fertilizanților 200-300%, iar inflația generată de creșterea prețurilor la resursele energetice a condus și la o creștere a costurilor forței de muncă cu cca. 20%.

Un alt motiv invocat de autorii proiectului de lege ține scădere a prețurilor la principalele produse de cereale, odată cu creșterea volumului de cereale provenite din Ucraina, fapt care afectează direct capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii pentru noul sezon agricol.

Inițiativa legislativă prevede majorarea numărului beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Acest lucru va rezulta din substituirea anului 2021 cu anul 2022 în ceea ce privește cuantumul taxei pe valoare adăugată acumulată în cont, care poate fi folosită de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul public național.

Totodată, proiectul de lege prevede diminuarea ponderii valorii activităților agricole în rulajul agentului economic eligibil în cadrul Programului de la 95% la 75%, acest fapt fiind argumentat de situația reală din teren, unde o bună parte din agricultori prestează servicii de natură agricolă (servicii de cultivare, arat, semănat, etc.) altor agricultori, însă acest fapt diminuează din ponderea activităților agricole ale agenților economici și implicit îi exclude din lista beneficiarilor Programului de rambursare a TVA.

Implementarea acestei inițiative legislative va necesita costuri bugetare de cca. 30-50 milioane de lei.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.