Prioritățile de politici ale Guvernului în anul 2022 au fost îndreptate pentru menținerea stabilității macroeconomice și finanțarea măsurilor economice și sociale anti-criză. Cele mai importante politici au fost asigurarea securității energetice a țării, protecția socială a populației, în special a persoanelor vulnerabile, precum și susținerea mediului de afaceri. Deputații au audiat raportul Guvernului  privind executarea Bugetului de stat pentru anul 2022, precum și raportul auditului financiar al acestuia, realizat de Curtea de Conturi.

În raportul Guvernului, se menționează că anul bugetar 2022, a fost marcat de numeroase provocări, în mod special, de războiul din Ucraina care a adus la perturbări în toate domeniile de activitate atât la nivel global, cât și în Republica Moldova, în special.

 „Datorită consolidării dialogului cu partenerii de dezvoltare, prin sporirea asistenței externe acordate țării noastre în 2022 au fost realizate eforturile Guvernului de a depăși situațiile de criză concomitent cu fortificarea rezilienței instituțiilor statului”, se menționează în raport.    

Potrivit hotărârii adoptate de Parlament urmare a audierii raportului privind executarea bugetului de stat, veniturile bugetului de stat în anul 2022 au fost realizate în sumă de 59,247 de miliarde de lei, iar cheltuielile – în sumă de 68,573 de miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 9,325 de miliarde de lei.

Compartimentul veniturilor a fost realizat la nivel de 99,8% față de prevederi, iar cel al cheltuielilor – la nivel de 92,7%.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a apreciat efortul Guvernului de depășire a crizelor fără precedent cu care s-a confruntat țara în 2022. În același timp, deputatul a atenționat asupra necesității de a crește calitatea executării cheltuielilor planificate în bugetul de stat, precum și a nivelului de executare.