În legătură cu faptul că în spațiul public apar interpretări cu privire la procedurile de achiziție a păcurii, reprezentanții Termoelectrica vin cu precizări aferente la acest subiect și menționează că toate procedurile de achiziție au fost desfășurate în mod transparent. Astfel, într-un comunicat emis de companie se precizează că, prin negocieri directe și semnare de contracte de vânzare-cumpărare, au fost achiziționate 132 de mii de tone de păcură, în sumă totală – 114 952 mii de dolari.

 

În anul 2022, întru executarea pct. 3 al Dispoziției nr. 37 din 15.09.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R.Moldova, prin derogare la Legea nr.74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, în scopul achiziționării păcurii, sa împuternicit SA ,,Termoelectrica”, în calitate de beneficiar, să achiziționeze prin negocieri directe și să semneze contracte de vânzare-cumpărare a păcurii în cantitate de până la 190 mii tone, după aprobarea prealabilă în cadrul consiliului societății, au fost desfășurate 5 licitații cu privire la achiziționarea păcurii, focar M-100, în baza cărora au fost încheiate 9 contracte, cu 6 agenți economici, care prevăd achiziționarea a 132.000 tone de păcură, în sumă totală – 114 952 mii dolari”, se arată în comunicat.

Precum afirmă reprezentanții companiei, pentru asigurarea transparenței și concurenței la procedurile achiziționarea păcurii, anunțurile au fost plasate pe pagina entității – www.termoelectrica.md compartimentul „Achiziții, licitații și locațiuni”, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și în Monitorul Oficial și remise direct către circa 80 potențialele companii de furnizare a păcurii.

Perioada de depunere a ofertelor pentru achiziționarea păcurii a constituit șapte zile din momentul publicării anunțului/invitației de participare. Contractele de achiziționare a păcurii cu volumele necesare sau adjudecat pe o perioadă între 30-60 zile. În scopul asigurării contractului de către entitatea contractantă a fost inclusă Garanția de bună execuție în valoare de 1% din valoarea contractului negociat cu operatorul economic desemnat câștigător. Perioada de depunere a Garanției de bună execuție constituia 3 zile din data adjudecării contractului de achiziție a păcurii”, susține Termoelectrica.

Precum se mai precizează în comunicat, companiile de furnizare a păcurii au fost selectate de comisia de negocieri din care face parte un reprezentant al Agenției Proprietății Publice, iar în calitate de observatori au fost invitați reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și ai societății civile.

Totodată, se aduce la cunoștință că transportul păcurii în regim prioritar urma să fie asigurat de Calea Ferată din Moldova (CFM).

Cu referire la adjudecarea contractelor operatorului economic vehiculat în spațiul public, Termoelectrica informează că agentul  economic respectiv a participat la două licitații la care au mai participat altele 9 și respectiv 11 companii, în baza procedurilor de achiziție menționate au fost încheiate contracte cu 2 și respectiv 4 agenți economici. Din cantitatea totală achiziționată agentului economic respectiv ia revenit estimativ 12 % din volumul total de păcură achiziționat de entitatea contractantă.

În conformitate cu cauzele contractuale, fiecare partidă de păcură a fost însoțită obligatoriu de certificate de origine/ proveniență/ de conformitate/ calitate a producătorului/raport a autorității acreditate în spațiul european”, subliniază reprezentanții Termoelectrica.

De asemenea, Termoelectrica menționează că periodic a plasat, pe pagina oficială a companiei, comunicate de presă despre achiziționarea și recepționarea loturilor de păcură.