Decizia de azi a Băncii Naţionale (de a scădea rata de bază a politicii monetare cu 0,5 puncte procentuale) a împărţit opiniile experţilor: în timp ce unii susţin că este benefică, alţii, dimpotrivă, consideră că BNM trebuia să ia o atitudine mai fermă, coborând rata cu aproximativ 4 puncte procentuale.

În opinia lui Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, BNM a avut astăzi ultima șansă de resuscitare a creditării și micșorare a portofoliului de credite neperformante, însă diminuarea cu doar 0,5 puncte procentuale este nesemnificativă în acest sens: 

„Consider că BNM trebuia azi să micșoreze rata de bază a politicii monetare până la 6%, pentru că doar prin micșorarea ratei de bază s-ar fi redus costurile de deservire a datoriei de stat, dobânzile la creditare și, respectiv, s-ar fi micșorat volumul creditelor neperformante. Revenirea spre coridorul țintit al inflației va fi posibilă abia în cel de-al 3-lea trimestru 2017, pentru că în următoarele 7-8 luni inflația va fi de aproximativ 2%, cauza fiind majorarea în viitor a tarifelor la energia termică și electrică dar și a accizelor. Obiectivul BNM este de a menține prețurile la un nivel rezonabil. Prin deciziile anterioare ale BNM de menține rata la 10%, este frânată repornirea motorului economic, iar decizia de azi favorizează un profit parazitar pentru băncile comerciale. Explicația este direcționarea lichidităților băncilor comerciale către valorile mobiliare de stat care oferă o dobândă ridicată și cu riscuri minime. În viitor BNM nu va avea posibilitatea de a micșora rata de bază, pentru că există riscuri de revenire a inflației la coridorul țintit”.

Dimpotrivă, directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, este de părere că BNM nu are motive să micșoreze semnificativ rata de bază. 

„E o scădere mai mult simbolică, dar, oricum, este benefică. Semnificativ este altceva și anume că BNM nu are motive pentru o micșorare majoră. Este o corecție lentă, pentru că nu sunt motive de îngrijorare. Însă tendința de micșorare trebuie să continue. Această micșorare are o influență încetinită, pentru că băncile se adaptează cu greu la capitolul creditare. Efectele pozitive vor fi asupra inflației, iar această corecție este datorată ritmului inflației – care este constant –, acesta fiind și motivul de bază”, spune Chircă.

Expertul Idis Viitorul, Sergiu Gaibu, consideră că micșorarea cu 0,5% puncte procentuale va avea un impact minor asupra costului datoriei statului:

Un pic se va ieftini costul datoriei statului privind hârtiile de valoare de stat, însă un rol important nu are această diminuare. Dacă BNM ar scădea rezervele obligatorii, poate atunci băncile vor fi stimulate ca să se orienteze către creditare mai intens”.

Amintim că, astăzi, Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis să diminueze rata politicii monetare cu 0,5 puncte procentuale: de la 10.0 până la 9.5 la sută, anual. Această decizie vine după ce, timp de câteva luni, BNM a menţinut rata în cauză la același nivel. 

Tot astăzi, același Comitet a decis să fie menținută norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul, iar, în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, la nivelul de 35.0 la sută din baza de calcul.

BNM mai menționează că analiza celor mai recente date statistice relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a opta lună consecutiv și, în acelaşi timp, revenirea ratei respective în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută.