Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz România, va începe de mâine, 19 septembrie, să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană. Evenimentul este de o importanță istorică atât pentru R. Moldova, cât și pentru România, a declarat pentru Radio Chișinău directorul Transgaz România, Ion Sterian. Potrivit lui, în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și R. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și R. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

Acesta a dat asigurări că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru R. Moldova.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Sterian.

Rețelele de transport a gazelor din R. Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD, în urma semnării contractului de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz, a anunțat Ministerul Energiei la începutul săptămânii.
 
Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor, pentru a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură, face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.
 
Semnarea acestui acord a fost posibilă urmare a modificării, anul trecut, a legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent.
 
Vestmoldtransgaz a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul ”Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.