R. Moldova are nevoie de tehnologii noi care să ajute la integrarea unui volum mai mare de energie regenerabilă în rețeaua națională, a declarat Victor Parlicov în cadru întâlnirii cu ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoichiro Yamada.

Într-un mesaj către potențialii investitori din Japonia, Parlicov a enumerat și tehnologiile necesare, precum contoarele inteligente de energie electrică, mașinile electrice capabile nu doar să-și încarce acumulatorul de la priză, dar și să livreze energie într-o gospodărie atunci când prețurile sunt mai mari pe piață, surse de înmagazinare a excesului de energie verde produsă, tehnologii de eficiență energetică. 

În câțiva ani, după ce vor fi finalizate cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Suceava-Bălți și Iași-Strășeni/Chișinău, R. Moldova va putea exporta energia electrică produsă local, în primul rând, aceste linii de înaltă tensiune vor permite creșterea capacităților de energie verde ce va putea fi transportată. Acum consumul limitat, stâns legat de de consumul casnic nu permit instalarea unor capacități mai mari de energie regenerabilă” a declarat ministrul Energiei.
Șeful misiunii diplomatice a Japoniei s-a interesat despre cum R. Moldova s-a pregătit de iarnă, precum și despre creșterea capacităților de generare a energiei electrice localizate pe malul drept al Nistrului, în contextul în care o companie japoneză și-a arătat disponibilitatea de a investi în acest sector în R. Moldova.
 
Crearea pieței de energie electrică, odată cu venirea operatorului din România OPCOM în Republica Moldova, și cuplarea acesteia într-o perspectivă scurtă pe piața europeană, la fel va reprezenta un avantaj, a argumentat ministrul Parlicov. De asemenea, apropierea de piața europeană, dar și de cea ucraineană, deschide noi perspective economice. Iată de ce potențialii investitori nu trebuie să vadă piața R. Moldova ca fiind separată, a conchis ministrul Energiei.