Disensiuni între producătorii de energie verde și ministerul de resort, după ce Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind promovarea surselor de energie regenerabilă. Micii întreprinzători din acest sector spun că autoritățile încurajează doar afacerile mari de pe piață, care au parcuri fotovoltaice și eoliene mari, în detrimentul producătorilor mici. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Energiei spun că statul își propune să asigure securitatea energetică a țării, iar încurajarea proiectelor mari înseamnă prețuri competitive, notează IPN.

Noile modificări la Legea privind promovarea surselor de energie regenerabilă prevăd posibilitatea organizării licitațiilor pentru capacități mari de energie electrică generată din surse regenerabile, cum ar fi parcuri fotovoltaice și parcuri eoliene.

Ministerul merge pe direcția parcurilor mari și a licitațiilor mari, iar noi, producătorii mici de energie regenerabilă suntem lăsați la o parte. Este un fel de discriminare. Legea se adoptă în conformitate cu principiile europene, iar unul dintre principiile UE este nediscriminarea, egalitatea de șanse și în afaceri. Prin această lege cei mici vor fi limitați. Noi vom fi marginalizați. Inițiativa locală va fi subjugată. Producătorii autohtoni mici sunt primii entuziaști care au pornit pe calea energiei verzi, nu statul”, a spus președintele Asociației Producătorilor de Energie Electrică Eoliană și Fotovoltaică din Republica Moldova, Eugen Gîrlea, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

În același context, reprezentanții Guvernului spun că autoritățile își propun creșterea securității energetice a țării prin producerea energiei locale, reducerea dependenței de surse terțe, reducerea importurilor, creșterea investițiilor private în sector și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Una dintre prioritățile ministerului Energiei este să avem licitații pentru capacitățile mari de energie regenerabilă până la sfârșitul anului. Această lege nu a fost reevaluată din 2016. Timp de 8 ani situația în domeniul energiei regenerabile s-a modificat foarte mult. În prezent, noi avem doar 6% energie regenerabilă din totalul de energie electrică, pentru noi este important să avem o cotă mai mare de energie electrică produsă la noi în țară. Proiectul a fost votat deja în prima lectură în Parlament și din discuțiile cu deputații nu au existat mari semne de întrebare. Susținem deplin producătorii locali care au depus efort și au găsit finanțare pentru propriul proiect în Republica Moldova, dar proiectele mari înseamnă că tu reușești să livrezi energie la prețuri competitive”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac.

Unii producători de energie electrică din surse regenerabile spun că proiectul de lege, aprobat în prima lectură în Parlament, nu încurajează investițiile antreprenorilor mici în acest sector.

Producția de energie verde este foarte greu de anticipat cu exactitate. 4%-8%  reprezintă marja de toleranță care le este permisă producătorilor de energie verde, ca să nu fie inclusă în factură. Pentru producătorii de energie solară marja este 4%, pentru producătorii de energie eoliană marja este de 8%. Acest mecanism reprezintă un stimul ca să avem prognoze cât mai exacte. Pe perioada tuturor dezbaterilor, cât am analizat acest mecanism, s-a vorbit de producătorii de energie regenerabilă, ca într-un final, în proiectul din Parlament să fie adăugat cuvântul „eligibili”. Și, respectiv, acest drept a rămas doar pentru o parte din producători”, a spus reprezentantul unei companii locale de producere a energiei electrice din surse regenerabile, Veaceslav Moldovan.

Republica Moldova și-a stabilit drept țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile. În prezent, regenerabilele reprezintă 6%.