Moldova țintește să fie prima țară din Europa Centrală și de Est care va introduce un sandbox de reglementare, lucru ce va permite Moldovei să facă un salt în competitivitatea globală a sectorului energetic și să atragă atenția investitorilor inovatori din domeniul energetic. Această declarație aparține secretarei de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, responsabilă de digitalizarea sectorului energetic.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, dezvoltarea unor asemenea Centrelor de testare a tehnologiilor inovative, cunoscute în engleză ca „Sandbox”, va fi susținută și de Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), un fond de investiții american cu un portofoliu de 285 de milioane de dolari și o activitate de 29 de ani în Ucraina și Moldova.

Anterior, o serie de țări dezvoltate au introdus sau sunt în curs de introducere a sandbox-urilor de reglementare în sectorul energetic. Acestea includ: Austria, Danemarca, Franța, Lituania și Germania.

În acest sens, membrii boardului WNISEF au avut o întrevedere cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, și cu secretara de stat Cristina Pereteatcu. În cadrul întrevederii, Cristina Pereteatcu a prezentat conceptul pentru Centrele de testare a inovațiilor în energie și o foaie de parcurs pentru implementarea conceptului în Republica Moldova, elaborată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Astfel, propunerile de Sandbox, venite de la agenții economici, vor fi aprobate de către un Consiliu, secretariatul căruia va fi menținut de Ministerul Energiei, iar fiecare Sandbox urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, care va enumera toate derogările de reglementare și limitându-le în timp și sferă de aplicare. Competențele Guvernului de a elibera o astfel de autorizație urmează să fie stabilite prin lege.

Pentru a facilita activitatea companiilor inovatoare în cadrul Sandboxurilor, se examinează posibilitatea de derogare de la o serie de acte, printre care:

a. Autorizații, reguli de utilizare a terenului și de planificare regională;

b. Tarifele la energie, care sunt stabilite în baza unor reguli;

c. Reguli de administrare fiscală (dar nu cote de impozitare);

d. Audituri și reguli de supraveghere personalizate pentru fiecare proiect;

e. Reguli privind procesele de ținere a documentației;

f. Reguli de racordare la rețea, minerit, protecția mediului, conservarea naturii, gospodărirea apei, protecția patrimoniului cultural.

Un Sandbox reprezintă un regim de reglementare special, care permite întreprinderilor să experimenteze noi produse, servicii și modele de afaceri inovatoare care nu pot funcționa în cadrul de reglementare existent în prezent, rămânând în același timp sub supravegherea unui organism de reglementare și păstrând focusul asupra protecției consumatorilor. Prin valorificarea mecanismelor moderne de proiectare a pieței și a instrumentelor digitale, acest mediu controlat servește ca o platformă dinamică pentru a testa și implementa soluții energetice de ultimă generație, depășind în mod eficient barierele de reglementare și promovând o cultură a inovației.