Reprezentanții a 57 de companii din Republica Moldova își vor prezenta ideile de afaceri, pentru a obține finanțare. Acest lucru va fi posibil datorită Programului de sprijin pentru inovații digitale și start-upuri tehnologice.

În acest scop, în perioada 26-27 februarie se desfășoară sesiunile de prezentare a ideilor în fața unui juriu specializat. Evenimentul este de organizat sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

În debutul evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin, a subliniat care este importanța sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova antreprenorilor prin programe care stimulează inovațiile digitale, tehnologice, tehnologiile verzi și producția sustenabilă.

„Ne-am angajat să sprijinim dezvoltarea afacerilor inovatoare și să contribuim la consolidarea poziției Republicii Moldova în peisajul internațional al inovației și tehnologiei. Împreună, creăm o platformă pentru succesul durabil al antreprenorilor noștri, inspirând progres și excelență în domenii cheie ale economiei”, a menționat Veronica Arpintin.

Reprezentantul de țară al Western NIS Enterprise Fund pentru Moldova (WNISEF), Stela Jemna, susține că Fondul implementează un program internațional de asistență tehnică, concentrându-se pe sprijinirea Ucrainei și Moldovei în dezvoltarea unor politici economice solide și în consolidarea unei conduceri eficiente. „Suntem ferm angajați să susținem companiile moldovenești prin finanțare nerambursabilă, facilitând astfel implementarea ideilor digitale inovatoare în sfera economică”, a spus Stela Jemna.

Acest lucru a fost susținut și de către prim-secretarul Ambasadei Suediei, Thomas Alveteg. „Atunci când aducem împreună resurse, experiențe și viziuni complementare, creăm un mediu propice pentru ca antreprenorii să prospere și să aducă schimbări semnificative în societate.Fără finanțare, ideile inovatoare n-ar putea să devină realitate, iată de ce, este important să susținem astfel de inițiative”, a afirmat Thomas Alveteg.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin, a adresat participanților un mesaj de susținere, îndemnându-i să-și exprime ideile cu încredere. „Sunteți sursa veritabilă a inovației și motorul viitorului economic al țării. Vă încurajez să vă expuneți cu încredere ideile, să transmiteți cu pasiune și claritate viziunea pe care o aveți. Fiecare dintre dumneavoastră are potențialul de a aduce contribuții semnificative în domeniul antreprenorial al Republicii Moldova. Astăzi, suntem martorii inițierii unor proiecte care au potențialul de a schimba fundamental lumea afacerilor”, le-a spus Gheorghe Iudin.

Amintim că, prin intermediul Programului  de Sprijin pentru Inovații Digitale și Start-upuri Tehnologice, în anul  2023 au fost desemnate 14 companii care sunt deja în proces de implementare a ideilor inovatoare în diverse domenii. Pentru această ediție a programului s-au înregistrat 110 de proiecte investiționale, 57 dintre care au fost identificate drept semifinaliste din perspectiva componentei inovatoare.

Implementarea acțiunilor Programului de Sprijin pentru Inovații Digitale și Start-upuri Tehnologice este posibilă datorită finanțării oferite de Fondul Western NIS Enterprise și Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, susținut de USAID, Suedia și Marea Britanie.