Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) informează despre implementarea pe parcursul anului 2024 a măsurii de subvenționare privind susținerea proiectelor de inițiative locale.

ANOFM va subvenționa agenții economici care vor deschide locuri de muncă în localitățile rurale din R.Moldova, în acest scop fiind prevăzut aproximativ 3.000.000 de lei.

Subvenția este destinată exclusiv pentru procurarea  echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor, aparatelor şi instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate destinate activității economice pentru care s-a solicitat finanțare.

ANOFM va compensa 65% din cheltuielile suportate, maxim 20 salarii medii lunare pe economie în condițiile în care costurile rămase va acoperi întreprinderea beneficiară.

Numărul anual de subvenții ce vor fi acordate și localitățile în care prioritar vor fi finanțate proiectele de inițiativă locală sunt stabilite ținând cont de bugetul alocat pentru anul 2024, în conformitate cu indicatorii din domeniul ocupării forței de muncă stabiliți anual de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru ANOFM, în baza rezultatelor evaluării situației pe piața muncii.

Pentru a beneficia de subvenție, angajatorul va depune direct, prin poştă sau prin poşta electronică la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (în continuare – STOFM), în raza căreia își are activitatea următoarele documente:

Pentru a solicita subvenția privind susținerea proiectelor de inițiative locale, angajatorii trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să fie înregistrați conform legislației și să activeze în mediul rural;
  • să nu aibă activitatea suspendată, să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare;
  • să nu aibă datorii față de salariați pentru anul precedent;
  • să nu aibă concedieri de salariați în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de acordare a subvenției, cu excepția cazurilor în care raporturile de muncă au fost sistate în temeiul art. 82 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003;
  • să prezinte un plan de afaceri care prevede crearea a cel puțin unui loc de muncă nou în mediul rural și costul estimat pentru crearea acestuia;
  • să asigure cofinanțare de 35% din costul estimat al proiectului, care poate fi cuantificată monetar.

Data limită de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor va fi comunicată pe parcurs.

Pentru informații suplimentare, agenții economici sunt îndemnați să contacteze Centrul de Apel al ANOFM la numărul de telefon 0 8000 1000 (apel gratuit din Republica Moldova).