Germania va oferi R. Moldova asistență financiară în valoare de 10,7 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Facilitatea de Dezvoltare a IMM-urilor din Republica Moldova”. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, resursele financiare vor fi utilizate pentru îmbunătățirea accesului de finanțare a IMM-lor, în speță refinanțarea exclusivă a împrumuturilor investiționale acordate IMM-lor, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM), gestionat de ODA.

Implementarea proiectului se va realiza pe o durată de trei ani și a fost pusă în sarcina Instituției Publice Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), sub coordonarea și supravegherea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat colaborarea productivă dintre guvernele celor două state prin proiecte desfășurate în cadrul cooperării germane pentru dezvoltare. Printre acestea se numără dezvoltarea cadrului necesar pentru înființarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), reglementarea sectorului serviciilor la distanță (BPO), sprijinirea activităților Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și alte inițiative implementate.

„Republica Federală Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova, oferindu-ne sprijin în cele mai dificile situații. Astăzi, statul german își reconfirmă suportul său față de cetățenii țării noastre prin intermediul acestei contribuții financiare nerambursabile, menite să susțină dezvoltarea economică durabilă. Adresez sincere mulțumiri Germaniei nu doar pentru această susținere financiară, deosebit de importantă în contextul actual tumultuos, ci și pentru sprijinul necondiționat acordat în procesul nostru de integrare europeană”, a declarat Dumitru Alaiba.

La rândul său, șefa Secției de Cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, Dr. Merle Kreibaum, a evidențiat faptul că, în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova realizează acțiuni concrete, inclusiv la nivel economic, marcând astfel progrese semnificative în procesul de integrare.

Îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă și, prin urmare, o perspectivă pentru tinerii moldoveni acasă este unul dintre obiectivele principale ale cooperării pentru dezvoltare moldo-germane. În acest sens, accesul la finanțare joacă un rol esențial pentru creșterea IMM-urilor, în special pentru femei. Suntem mândri de rezultatele obținute până în prezent împreună cu partenerii noștri și vom continua să însoțim Moldova pe măsură ce aceasta avansează mai departe pe calea integrării în UE”, a menționat șefa Secției de Cooperare.

Acordul financiar prevede o contribuție financiară din partea Guvernului Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).