Digitalizarea în sectorul financiar înseamnă inovații responsabile, care să sprijine o economie mai verde și mai incluzivă. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM, Anca Dragu, la conferința Banking 2.0, dedicată explorării sinergiilor dintre tehnologie, inovație și sustenabilitate în cadrul guvernanței sectorului financiar.

Potrivit unui comunicat, în discursul de deschidere a evenimentului, Anca Dragu a subliniat nevoia digitalizării pentru modernizarea sectorului financiar și, în acest sens, a prezentat inițiativele majore ale BNM. Printre acestea se numără lansarea plăților instant și aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), care confirmă angajamentul Băncii Naționale pentru crearea unui sistem bancar deschis, transparent și competitiv.

Cu un accent deosebit pe securitatea informației și reziliența sistemelor, șefa băncii centrale a evidențiat eforturile BNM de a experimenta cu tehnologii avansate pentru a îmbunătăți procesele de supraveghere, printr-o abordare proactivă și dinamică în gestionarea riscurilor.

Guvernanța responsabilă, transparența și integritatea sunt principii-cheie în noua eră digitală, a menționat Anca Dragu, îndemnând toți participanții sectorului financiar să adopte standarde înalte de guvernanță corporativă.

"Pe măsură ce privim  către viitor, vedem oportunități extraordinare. În toate acțiunile sale, Banca Națională se asigură că progresul tehnologic merge în tandem cu responsabilitatea față de mediu și societate", a afirmat Anca Dragu.

În context, guvernatorul a precizat că BNM este parte la rețeaua internațională pentru finanțare durabilă – Sustainable Banking and Finance Network (SBFN) și este implicată activ în elaborarea unei foi de parcurs pentru finanțare durabilă a Republicii Moldova, cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC).

Guvernatorul BNM a adăugat că Republica Moldova are domenii atractive pentru investiții, care merită o atenție sporită. "Cine nu va investi acum în Moldova, vă regreta peste 5-10 ani", a reiterat Anca Dragu.

Conferința reunește, astăzi, la Chișinău companii și investitori din România, bancheri, lideri de opinie și autorități, care pun în discuție subiecte actuale pentru viitorul digitalizării și al sustenabilității în guvernanța financiară.