Concluziile Fondului Monetar Internațional despre economia Republicii Moldova sunt unele pesimiste. Experții internaționali spun că recuperarea economică a țării decurge mai lent decât se prognoza, iar acest lucru se datorează războiului din Ucraina, provocat de Federația Rusă.

Aceste concluzii au fost făcute în urma vizitei la Chișinău a unei delegații a Fondului Monetar Internațional, conduse de Clara Mira.

„Recuperarea economiei Republicii Moldova a fost mai lentă decât se aștepta, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina continuă. PIB-ul real a crescut cu 0,7% în 2023, fiind mai mic de prognoza FMI - de 2% - la momentul ultimei revizuiri. Acest lucru s-a datorat în primul rând unei redresări mai slabe a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor.

Dar recuperarea trebuie să continue în 2024, cu o creștere de 2,6%, și din nou e mai puțin decât se prognozase anterior. Riscurile includ și posibile noi șocuri energetice sau un nou val de refugiați. Creșterea mai rapidă decât cea anticipată a partenerilor comerciali, progresul mai rapid spre aderarea la UE și accelerarea reformelor structurale reprezintă riscuri pozitive”, a menționat Clara Mira.

Potrivit reprezentanților FMI, bugetul pentru 2024 va consolida rețelele de siguranță socială, va susține securitatea energetică și va sprijini investițiile și reformele care stimulează creșterea.

„Având în vedere inflația și scopul anunțat de BNM, poziția actuală a politicii monetare este una adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor fi esențiale pentru a aborda șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor.

Îndeplinirea programului a fost bună per general, deși erau unele întârzieri în reformele structurale. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile de performanță la sfârșitul lunii decembrie. Au fost îndeplinite și criteriile structurale de la sfârșitul lunii decembrie privind consolidarea administrației fiscale și finalizarea unui triaj al întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea cu privire la climă. Cu toate acestea, reformele convenite pentru consolidarea autonomiei instituționale și guvernanța BNM (decembrie) și stabilirea unei infrastructuri pe domeniul anticorupție, inclusiv un proces credibil de selecție a judecătorilor (martie) - sunt amânate, deși lucrările sunt în desfășurare”, se mai arată în concluziile FMI.

În context, reprezentanții FMI au apreciat discuțiile cu autoritățile de la Chișinău ca fiind unele constructive și au anunțat despre continuarea discuțiilor în contextul celei de-a cincea evaluări. „Noi ne reafirmăm angajamentul de a oferi suport Republicii Moldova”, se mai arată în mesaj.

Menționăm, că în perioada 22 aprilie – 3 mai, la Chișinău s-a aflat o delegație a FMI condusă de Clara Mira.