Totalurile campaniei de combatere a muncii la negru: Peste 600 de companii verificate, 400 persoane descoperite că prestau muncă nedeclarată
De la începutul anului, inspectorii muncii au verificat 668 de companii și au descoperit 411 persoane care presatu muncă nedeclarată. Totodată, aproape jumătate din acestea și-au legalizat activitatea, se arată în comunicatul Inspectoratului de Stat al Muncii.
Controale inopinate au fost efectuate în următoarele domenii: construcții, comerț, transporturi, HoReCa, prestări servicii, agricultură, alte domenii. Totodată, raioanele și municipiile verificate în cadrul campaniei includ Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Cimișlia, Drochia, Edineț, raioanele din UTA Găgăuzia și Orhei.
„Astfel, de la începutul acestui an, inspectorii de muncă au verificat 668 de companii și au identificat peste 400 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Dintre acestea, 195 de persoane au fost legalizate, reprezentând 47,4% din totalul celor identificate”, se arată în comunicatul Inspectoratului de Stat al Muncii.
Începând cu anul 2022, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat un proces amplu de reformă și reorganizare a Inspectoratului de Stat al Muncii, pentru a reduce munca la negru, a proteja drepturile salariaților și a consolida dreptul muncii în Republica Moldova. În acest sens, au fost întreprinse acțiuni concrete pentru extinderea mandatului instituției, acordarea dreptului de a efectua controale inopinate și introducerea unor noi criterii de risc.
Reducerea muncii nedeclarate reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, se urmărește asigurarea unui mediu de muncă echitabil, bazat pe respectarea drepturilor angajaților și integritatea afacerilor.
Prin măsurile întreprinse în acest domeniu, se contribuie inclusiv la consolidarea economiei, promovându-se astfel o dezvoltare sustenabilă și o prosperitate durabilă pentru toți cetățenii R. Moldova, menționează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.