Reprezentant Simtel, lider pe piața română de energie regenerabilă: Piața din R. Moldova abia se configurează, dar are potențial foarte mare
Piața de energie regenerabilă din R. Moldova abia se configurează, dar are un potențial foarte mare. Declarația a fost făcută de directorul de Strategie și Dezvoltare de Business al companiei române Simtel, Ana Nedea, în cadrul unui interviu pentru ”Independent news”.
Potrivit ei, compania română Simtel a deschis în 2022 o filială a sa în R. Moldova, denumită Sistem Solar.
”Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția R. Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în R. Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. După cum spuneam, în 2022 am deschis sediul de acolo, am extins în continuu echipa. În momentul de față avem un sediu, avem un depozit logistic, un country manager, project manager și echipă tehnică” a declarat Nedea.
Reprezentantul Simtel a declarat că această companie deja a imlementat pe teritoriul R. Moldova 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer de la noi. Nouă proiecte au fost astfel finalizate, dintre care 7 sunt conectate la rețea.
”Știm ce înseamnă o piață care necesită suport și expertiză într-o anumită direcție și asta facem în Republica Moldova în fiecare zi. Pentru noi are și o semnificație aparte, întrucât eu sunt din Chișinău. Și atunci ne-am dus așa, cu inima deschisă. Avem și foarte mulți colegi în cadrul grupului care sunt din Republica Moldova. Sunt oameni deosebiți, oameni cu o pregătire înaltă, oameni pe care poți să te bazezi. Și atunci pasul către Republica Moldova a fost unul natural pentru noi” a notat Ana Nedea.
Potrivit ei, piața de energie regenerabilă din R. Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. E un potențial destul de mare în R. Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro, așa că autoritățile de la Chișinău trebuie să se orienteze cât mai mult pe zona de regenerabile pentru a-și asigura securitatea energetică.
”În primul rând putem contribui, noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani” spune Ana Nedea.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, autoritățile trebuie să îmbunătățească cadrul legislativ și să creeze condiții pentru creșterea investițiilor în energia regenerabilă.
”Aici aș puncta și zona de cadru legislativ care, deși a fost îmbunătățită în ultimii ani, în schimb, mai există anumite breșe care necesită o clarificare, o detaliere mai exactă pentru a facilita procesul de avizare, să zicem, sau de certificare a centralelor fotovoltaice și, de ce nu, un control mai mare al riscului tehnologic și de performanță, care e un risc pe care noi îl vedem destul de important în momentul de față și considerăm că ar trebui să existe, din punct de vedere legislativ niște cerințe din punct de vedere tehnic, mai specifice, mai detaliate, exacte, pentru a certifica acele instalații care respectă acele cerințe din punct de vedere tehnic”.
Potrivit reprezentantului Simtel, R. Moldova este o țintă atractivă pentru investitorii români în virtutea proximității.
”Pentru un investitor din România, noi sau oricare alt investitor care își dorește să se lanseze într-un business în Republica Moldova, în primul rând, un aspect important este evident proximitatea față de România. Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Iar proximitatea vine la pachet din punct de vedere infrastructură, cu autostrada care este în lucru în momentul de față. Autostrada Moldovei, care va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere”.
Ana Nedea a lăudat și nivelul de digitalizare implementată în R. Moldova, notând că s-au făcut progrese substanțiale în acest sens.
”Astăzi putem înregistra o companie într-o oră, iar toate declarațiile fiscale se pot trimite în format digital. Tot ce înseamnă partea de accesibilitate la zona fiscală, la zona de declarații se face în momentul de față digital, ceea ce este un mare atu pentru Republica Moldova și asta ne dorim, de altfel, și pentru România. Republica Moldova este în linie dreaptă în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană și România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei. Iar asta vine și cu potențial de dezvoltare pentru investitorii din România” a conchis aceasta.
Despre SIMTEL
Simtel este o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.
A început în anul 2000, ca primul start-up autentic din România, în domeniul telecomunicațiilor și și-a urmat misiunea de a contribui prin tehnologie la construirea unui viitor verde pentru planetă.
Din august 2023, acțiunile Simtel au fost incluse în indexul MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small index Cap.
Grupul Simtel oferă companiilor un ecosistem complet și integrat, începând cu consultanță, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.