În anul 2023 în Republica Moldova erau 43,1 mii de hectare de livezi de mere în rod, dintre care 12,8 mii de hectare aparțineau întreprinderilor agricole. Alte 26,7 mii de hectare erau proprietatea gospodăriilor țărănești, iar 3,6 mii de hectare – a populației. Este cea mai mică suprafață pe care a avut-o vreodată Republica Moldova. Însă avantajul este că sunt multe livezi tehnologizate, care au o productivitate mult mai mare. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Potrivit economistului, în perioada anilor 1996-2000 suprafața livezilor de mere în rod era dublă: 88 de mii de hectare.

S-au pierdut jumătate din suprafețele de livezi cu mere, dar există potențial să fie dezvoltate livezi tehnologizate, care pot aduce venituri la hectar mult mai mari comparativ cu produsele cerealiere. Merele au potențial de export pe diferite piețe de desfacere, unele dintre ele neidentificate încă”, susține Veaceslav Ioniță”.

Referindu-se la exporturile de mere, expertul a menționat că în anul 1995 acestea însumau 21,1 milioane de dolari. Până în 2000 valoarea acestora a scăzut până la 6 milioane de dolari. În anul 2021 au crescut până la 87,6 milioane de dolari, iar în 2022 – până la aproape 91 de milioane. În 2023, exporturile de mere au scăzut iarăși, până la 62,6 milioane de dolari. Ba mai mult, merele au fost detronate de către strugurii de masă, care au ajuns să fie cei mai exportați în prezent.

În perioada anilor 1996-2000 a căzut piața rusă pentru merele moldovenești și ne-am prăbușit. Alte piețe de desfacere nu avea Republica Moldova. În 2020, din nou, Republica Moldova a pierdut piața rusă, dar repede au fost identificate alte piețe pentru merele moldovenești. În 2023, pierderile la fel au fost legate de piața rusă, unde am fost prezenți 97% până în 2021. S-a reușit în 2022 să fie identificate noi piețe, dar nu suficiente. Anul 2023 a fost finalizat cu mult sub nivelul anului 2022 deoarece prea repede s-a pierdut piața rusă ca să fie identificate noi piețe”, explică economistul.

Anul trecut, pe piața internă merele s-au vândut cu 3,33 lei/kg, iar pe piața externă cu 9,76 lei/kg.

Până în 2019, diferența dintre prețul de vânzare al merelor în interiorul țării și în afară nu era foarte mare, iar în 2023 s-a înregistrat o diferență de trei ori. Merele exportate au costat de trei ori mai mult decât cele consumate în interiorul țării. Am pierdut piața rusă, în schimb ne-a mers pe alte piețe, unde exportăm mult mai puține mere, dar se încasează cu mult mai mulți bani”, mai spune expertul.