Moldova și-a îmbunătățit semnificativ poziția în clasamentul mondial de transparență bugetară. Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 65 de puncte în anul 2021 până la 81 de puncte în 2023 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au un acces mai mare la informațiile necesare pentru a se implica în procesul decizional, dar și cel de responsabilizare a Guvernului, relatează IPN cu referință la un comunicat al Centrului Analitic Independent Expert-Grup privind Sondajul Open Budget Survey, care a inclus în recenta ediție 125 de țări.

Rezultatul indică o îmbunătățire în ceea ce ține de accesul cetățeanului la documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 5 din 125 de țări care au fost incluse în evaluare, înregistrând unul din cele mai bune rezultate. Moldova depășește cu 35 de puncte media globală de 45 de puncte. Scorul este apropiat de rezultatele obținute de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.

De asemenea, în studiu se arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere din partea Parlamentului și Curții de Conturi de 61 de puncte din 100, media globală fiind 53 de puncte. Datele la nivel internațional atestă un trend ascendent, comparativ cu evaluarea din 2021, în care media globală a fost de 52 de puncte.

La capitolul participării publice, Republica Moldova merge pe un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 11 puncte în 2021 la 18 puncte în 2023. Aceasta depășește media globală de 15 puncte, ceea ce înseamnă că guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. Scorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de scorul obținut de către Polonia, Ucraina și Slovacia.

Această analiză externă ne permite să identificăm punctele noastre slabe și punctele noastre tari, ajutându-ne să facem transparență în procesul bugetar și să furnizăm informații cât mai accesibile pentru cetățeni. Vom analiza în ce măsură inițiativele noastre din perioada 2022-2023 au fost eficiente și au generat rezultatele anticipate. Prin fiecare ciclu bugetar, perfecționăm mecanismul în sine și anticipăm implementarea sugestiilor primite ca urmare a acestui sondaj”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul conferinței.

La rândul său, Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Svetlana Cerovic, a menționat că acest sondaj este un instrument util pentru a evalua regulat calitatea informației deschise pentru societate, precum și relevanța acesteia. „Sondajul Bugetului Deschis este important și pentru FMI, deoarece servește drept un scop plenar de a implica și influența deciziile în materie de politici și de gestionare a finanțelor publice și sporește responsabilizarea autorităților statului în gestionarea banului public, ceea ce în esență duce la sporirea încrederii în întregul sistem și a transparenței bugetare”.

Sursa menționează că cea de-a 9-a ediție a Open Budget Survey a inclus 125 de țări. Republica Moldova participă oficial în cadrul Open Budget Survey din anul 2017. Doar documentele publicate și evenimentele, activitățile sau evoluțiile care au avut loc până la 31 decembrie 2022 au fost evaluate în OBS 2023. Sondajul se bazează pe un chestionar completat în fiecare țară de către un expert independent în domeniul bugetului. Pentru a consolida și mai mult cercetarea, proiectul de chestionar al fiecărei țări este revizuit și de un expert independent anonim, iar în Moldova de un reprezentant al Ministerului Finanțelor.