Moldelectrica anunță întreruperea livrărilor de energie în și din Ucraina. Care sunt motivele
R. Moldova nu va exporta sau importa energie electrică în/din Ucraina cel puțin până pe 21 iulie, anunță Moldelectrica, care informează despre limitarea capacității de transfer a energiei electrice din sistemul electroenergetic național.
Astfel pe perioada 12-21 iulie, capacitatea pentru schimburi comerciale pe granița R. Moldova/Ucraina va fi limitată la valori de 0 MW pe ambele direcții. Decizia de a limita capacitatea de transport a energiei electrice prin liniile de înaltă tensiune a fost luată în urma majorării consumului de energie electrică în R. Moldova, care inevitabil a dus și la schimbarea parametrilor tehnici, cauzate de condițiile meteorologice extreme și temperaturile ridicate din ultima perioadă.
Unul din efectele negative a temperaturilor ridicate este supraîncălzirea conductorului și modificarea distanței dintre conductorul de fază și sol, numite și săgețile liniilor electrice aeriene care duce la micșorarea capacității de transfer.
Temperaturile înalte determină creșterea rezistenței termice a conductoarelor, ceea ce duce la dilatarea acestora și, implicit, la schimbarea lungimii conductorului, reducând distanța pe verticală, până la sol. Aceste modificări fizice pot afecta stabilitatea structurală și funcționarea sigură a rețelei. Pentru a preveni riscurile asociate, inclusiv supraîncărcările și posibilele întreruperi, OTS a implementat măsuri de gestionare a capacității de transfer.
În ultima săptămână, Moldelectrica a înregistrat trei deconectări pe segmentul de linie electrică aeriană (LEA) 400 kV Vulcănești-MGRES. Aceste deconectări au fost condiționate de variațiile termice și solicitările mecanice accentuate asupra conductorilor. Un alt factor de menționat este înrăutățirea condițiilor de răcire a instalațiilor de generare care implică unele limitări asupra disponibilității acestora de generare.
Pentru a asigura stabilitatea operațională și siguranța rețelei, în condițiile consumului de energie electrică majorat, cât și în condițiile generării limitate cauzate de temperaturile extreme, Moldelectrica a fost nevoită să limiteze valorile capacității transfrontaliere.
Moldelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem al energiei electrice este responsabilă de menținere a sistemului de transport în stare fiabilă, continuă și de echilibru a energie electrice pentru toți consumatorii din R. Moldova. Întreprinderea monitorizează constant parametrii de funcționare ai rețelei și este pregătită să intervină prompt pentru a implementa măsurile tehnice necesare în vederea protejării integrității infrastructurii și a intereselor naționale.