Un nou traseu turistic va apărea în regiunea de nord a Republicii Moldova. Șapte localități din raionul Ocnița reunite în Grupul de Acțiunea Locală „33 de vaduri” vor fi pregătite să primescă turiști . printre atracțiile raionului sunt pensiuni, locuir d eimportanță istorică dar și unica păstrăvărie din R. Moldova, amplasată la Naslavcea.

În cadrul vizitei sale la Ocnița, prim-ministrul Dorin Recean a mers și la unica păstrăvărie din Republica Moldova, dezvoltată în satul Naslavcea, de către tânărul antreprenor Dumitru Bîrlădean. Pe lângă activitatea de creștere a peștelui, afacerea mai cuprinde o pensiune și o livadă de circa 60 de hectare.

Dumitru Bîrlădean este și inițiatorul Grupului de Acțiune Locală „33 vaduri”, ce cuprinde localitățile Lipnic, Bîrnova, Gîrbova, Lencăuţi, Naslavcea, Frunză, Mereșeuca, or. Ocniţa - în total, aproximativ 18 mii de locuitori. Curând, întreprinzătorul intenționează să creeze un traseu turistic pentru această regiune, cu sprijinul Ministerului Culturii. 

Este o propunere de rută turistică foarte interesantă, cu elemente istorice. Guvernul susține astfel de proiecte. Odată cu includerea acestui obiectiv într-o rută turistică, vor exista mai multe fonduri necesare pentru ca să se dezvolte infrastructura locală, infrastructura de acces”, a spus premierul Dorin Recean.

Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat spiritul inovativ al antreprenorului, care a dezvoltat o afacere inedită și complexă pe piața autohtonă, menționând că, pe segmentul turistic, țara noastră are încă multe oportunități de valorificat.

Crescătoria de pești se întinde pe o suprafață de jumătate de hectar, unde sunt șapte bazine și o stație de incubație proprie. Anual, sunt produse 10-12 tone de pește. Pensiunea „La păstrăvărie” dispune de un hotel cu șapte camere, o zonă de grătar, una de camping, precum și o zonă specială de spa. Aici lucrează 30 de persoane, iar în perioada de recoltă sunt angajați încă circa 120 de muncitori sezonieri.

Pentru a-și eficientiza afacerea, antreprenorul a apelat și la ajutorul statului, obținând un grant de aproximativ 420 de mii de lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice, în cadrul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. De asemenea, cu susținerea partenerilor externi, a instalat un sistem de irigare pentru livada pe care o deține.