Seceta, dar și ploile abundente cu grindină au compromis culturile agricole în mai multe raioane. Dacă în nordul și în centrul țării agricultorii raportează o medie de afectare de până la 70% a cerealelor, la sud suprafețele afectate ajung și la 100%. Datele au fost prezentate de șefii direcțiilor agricole raionale într-o ședință cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, transmite IPN.

În raionul Anenii Noi, productivitatea la hectar pentru grâu este între două și șase tone. Agentul economic care a colectat peste 6 tone de grâu la hectar deține tehnologii moderne, inclusiv sisteme de irigare. Două tone de grâu de toamnă la hectar este media pentru raionul Cahul, iar în raionul Briceni productivitatea medie la hectar la grâul de toamnă este de 3,8 tone, la grâul de primăvară – 3 tone. Recolta e mai joasă ca anul trecut, când vremea a fost mai prielnică. Agricultorii au raportat recolte compromise la floarea soarelui și porumb, în unele cazuri în proporție de 100%. Numai în raionul Cahul, pentru cerealele de grupa întâia, suma pagubelor este estimată la 134 de milioane de lei. La Briceni grindina a distrus mai multe hectare de plantații multianuale, prejudiciul urcând la peste 19 milioane de lei.

Ministrul Vladimir Bolea, le-a transmis agricultorilor că „subvențiile la hectar (pe care le solicită) sunt în țările membre ale Uniunii Europene”. Statul este în imposibilitate de a oferi agricultorilor 360 de milioane de euro, cât s-ar calcula pentru recoltele compromise. Oficialul i-a îndemnat să voteze la referendumul din 20 octombrie pentru vectorul european al țării. „Ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și atunci vom vorbi despre subvenții la hectar”, a fost mesajul ministrului.  MAIA susține subvenționarea la hectar, doar că e nevoie de resurse financiare, a mai spus oficialul.