Asociațiile de locatari și autoritățile publice locale vor putea instala centrale de producere a energiei regenerabile pentru a asigura mai multe obiective cu energie. Acestă posibilitate va fi oferită în urma modificării Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Ministrul Energiei, Victor Parlicov și secretarul de stat Carolina Novac au explicat în ce constau noile prevederi legislative votate în ultima ședință a Parlamentului. 

Esența modificărilor constă în faptul că va fi deblocat procesul privind semnarea contractelor de furnizare a energiei de către prosumatorii care anterior au obținut avizul de racordare. Astfel, aceștia vor putea pune în funcțiune centralele.

Am dat o soluție ca ei să le poată da în exploatare și să se poată conecta la rețea, să poată semna un contract de furnizare în capacitate mai mică”, a explicat ministrul Energiei. 

O altă prevedere obligă operatorul sistemului de distribuție să informeze viitorul prosumator despre plafonul individual.

Noi facilităm majorarea consumului în cazul în care acel consumator vrea să își instaleze baterii mai mari”, a specificat Carolina Novac.

Prosumatorii care beneficază de contorizare netă, dar și cei care sunt la facturare netă, aproximativ 6.000 de prosumatori vor fi scutiți de impozitul pe venit.

Atunci când omul generează energie electrică, o dă în rețea, lui i se calculează un venit. Din punct de vedere fiscal, acest venit trebuia impozitat. Am reușit să convingem deputații și responsabilii de la Ministerul Finanțelor că veniturile pe care le obțin cei care și-au instalat aceste panouri fotovoltaice vor fi scutite de impozite, pentru anul viitor, această prevedere va fi valabilă cu siguranță”, a explicat ministrul Victor Parlicov.

În noua sa redacție, lega va permite unei singure centrale să aibă mai multe locuri de consum.

„Putem permite acum autorităților publice locale să instaleze o centrală pentru consum în instituțiile publice. Putem acoperi un consum și să reducem costurile pentru aceste instituții”, a spus Carolina Novac.

Am creat posibilitatea ca același beneficiar să aibă mai multe locuri  de consum conectate la același punct de generare. Deblocăm primăriile, ele pot conecta mai multe locuri de consum, a doua categorie sunt blocurile de locuit. Asociația de locatari poate servi ca entitate care să reprezinte o comunitate energetică. În termen de 45 de zile ANRE va elabora un regulament”, a mai spus ministrul.

Responsabilii de la Ministerul Energiei au explicat că comunitățile energetice sunt niște cooperative cu mai mulți consumatori care agreează printr-un contract să beneficieze de acea energie electrică. ANRE urmează să aprobe un tarif reglementat pentru energia electrică livrată de aceste comunități. Profitul obținut va fi reinvestiti în comunitate.

Republica Moldova și-a asumat să atingă o țintă de până la 30% de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030, în condițiile în care în 2021 erau 3%, 2023 -6%, în 2024 vor fi depășite 10%, a asigurat ministrul Energiei. R. Moldova a devenit exportator pentru prima dată de energie regenerabilă.

Progresele sunt remarcabile și nu vrem să ne oprim aici, vrem să accelerăm”, a subliniat Victor Parlicov.

Precizăm că miercuri, 31 iulie, Parlamentul a adoptat modificări în Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Propunerile de modificare au ca scop îmbunătățirea unor mecanisme stipulate în cadrul normativ în vederea valorificării surselor de energie regenerabilă.