R. Moldova a devenit atractivă pentru investitorii străini iar prețurile la energie sunt corelate cu cele din regiune. Constatrea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul Forumului „Moldova Business Week”. Oficialul a precizat că pentru R. Moldova, situația de criză energetică declanșată în 2021 a fost un catalizator pentru dezvoltarea sectorului.

Timp de 30 de ani, Republica Moldova depindea foarte mult de Rusia, noi nu ne putem imagina că în așa condiții se pot întâmpla investiții majore, și nu am văzut investiții nici din partea Rusiei. Dar acum lucrurile sau schimbat, am transpus Acquis-ul UE, noi am devenit mai cunoscuți pentru investitori din punct de vedere energetic”, a mai punctat Parlicov.

Ministrul a menționat că în octombrie-noiembrie 2022, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă destul de dificilă. Gazprom a redus volumele de gaz unilateral, infrastructura din Ucraina era distrusă, MGRES nu ne livra energie, dar țara noastră a demonstrat că poate fi rezilientă la acest scenariu atât de complicat. Ministrul Energiei susține că în prezent din punct de vedere energetic, investitorii străini pot să se simtă în siguranță, iar prețurile din Republica Moldova la energie sunt corelate la prețurile din regiune.

Victor Parlicov a precizat că în prezent este în proces de desfășurare prima licitație pentru construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene mari, cu o capacitate totală de 165 MW, iar interesul investitorilor pentru această oportunitate va fi un test pentru atractivitatea sectorului. 

O altă prioritate a Ministerului Energiei este decarbonizarea economiei, care poate fi realizată prin investiții în regenerabile, dar și în eficiență energetică. Oportunitățile investiționale și de afaceri în aceste sectoare au fost trecute în revistă de ministrul Energiei. 

În cadrul panelului au fost abordate subiecte precum climatul de afaceri din Republica Moldova, provocările și oportunitățile pentru investitori. Victor Parlicov a menționat că, în ultimii doi ani, în sectorul energetic al Republicii Moldova s-a realizat un salt important, inclusiv sincronizarea cu sistemul energetic european ENTSO-E, dar și progrese importante în alinierea legislației la cea europeană și liberalizarea piețelor de energie.