Danemarca oferă Republicii Moldova un nou suport financiar în valoare de peste 9 milioane euro
Danemarca oferă Republicii Moldova un nou suport financiar în valoare de 9,4 milioane euro pentru susținerea mai multor domenii, inclusiv eficiența energetică, combaterea dezinformării, sectorul de securitate, domeniul electoral și egalitatea de gen. Sprijinul a fost anunțat astăzi în contextul desfășurării la Chișinău a celei de-a cincea Conferințe Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, transmite Moldpres.
Danemarca este reprezentată la eveniment de către subsecretarul pentru Politici de Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, Ole Thonke, care vizitează Moldova în perioada 16-17 septembrie.
Din cele 9,4 milioane de euro, 2,7 milioane euro sunt acordați pentru eficiența energetică, 2,7 milioane euro pentru combaterea dezinformării, 2 milioane euro pentru capacitarea sectorului de securitate, 1,3 milioane euro pentru domeniul electoral și 700 000 euro pentru egalitatea de gen.
Noua asistență evidențiază suportul de durată al Danemarcei pentru democrația și stabilitatea din Moldova pe parcursul integrării țării în Uniunea Europeană, a anunțat într-un comunicat de presă Ambasada Danemarcei la Chișinău.
Subsecretarul pentru Politici de Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, Ole Thonke, a afirmat că este „impresionat de progresul înregistrat până la momentul actual și de eforturile intense din partea Moldovei pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene”. „Acum, mai mult ca niciodată, este important să consolidăm reziliența, securitatea și stabilitatea în Moldova. Asistența din partea Danemarcei va consolida cooperarea în domeniile prioritare în strânsă colaborare cu autoritățile și organizațiile societății civile din Moldova”, a punctat oficialul.
Asistența anunțată astăzi complementează suportul existent în țara noastră. Astfel, programele daneze active în Moldova au o valoare totală de peste 40 milioane de euro.
La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment sunt așteptate 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpul diplomatic și ai organizațiilor internaționale.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.