Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 200 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea pădurilor
Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. Acordul de împrumut a fost semnat în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova de către Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, pe de o parte, și Banca Europeană de Investiții, pe de altă parte.
Finanțarea va sprijini Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, cu scopul de a planta și reabilita peste 63 de mii de hectare de păduri între 2024 și 2028. Se estimează că noile păduri vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani, economisind aproximativ 180 milioane de dolari prin scăderea costurilor legate de poluare și adaptarea la schimbările climatice.
Proiectul va genera peste 10 mii de locuri de muncă în domeniul silviculturii și va include investiții în echipamente moderne, construirea a trei centre regionale de producere a materialului săditor, un Centru Național de Genetică Forestieră, 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de stocare a lemnului. Mai mult, vor fi instalate camere de supraveghere pentru a monitoriza și proteja zonele vulnerabile la incendii și tăieri ilegale.
„Acest proiect reprezintă o investiție esențială într-un viitor sigur al Republicii Moldova. Extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și asigurarea unui mediu mai sănătos pentru toți cetățenii. Totodată, vom crea noi locuri de muncă, susținând dezvoltarea comunităților rurale. Este un pas crucial spre modernizarea țării noastre și adaptarea la schimbările climatice,” a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de președintele Maia Sandu, își propune să reabiliteze 145.000 de hectare de păduri și să extindă acoperirea forestieră a R.Moldova la 15% până în 2032.