Autoritățile de la Chișinău își propun să ofere mai multe facilități pentru cei, care desfășoară afaceri. Iar în acest sens, se dorește mai puțină birocrație. Pentru asta Cabinetul de Miniștri a votat astăzi, 2 octombrie, proiectul de lege denumit Pachetul VI de reducere a birocrației.

Prin acest proiect Guvernul și-a propus să reducă din costurile agenților economici prin: excluderea barierelor administrative, a cerințelor nejustificate sau depășite, inclusiv prin adoptarea bunelor practici europene în domeniul economic.

Proiectul votat prevede următoarele:

  • Eliminarea abuzurilor și intervențiilor în procesul controlului asupra utilizării investițiilor publice în construcții. Obținerea documentelor și informațiilor necesare de la agenți economici subcontractați, prin solicitare directă sau prin vizite de control se vor efectua conform legii;
  • Reducerea riscurilor și crearea un mediu de lucru mai sigur pentru muncitori. De aceea regulile de protecție a angajaților privind securitatea și sănătatea la locul de muncă sunt actualizate;
  • Simplificarea procedurilor de raportare privind starea şi utilizarea resurselor de materii prime minerale către Agenția Geologie și Resurse Minerale și eliminarea obligativității de ambalaj confecționat în unitățile de comerț;
  • Deschiderea bursei de mărfuri pentru achizițiile publice.

„Condițiile ce au impus elaborarea proiectului actului normativ sunt costurile suportate de către agenții economici urmare, în mare parte, reglementărilor care prevăd bariere administrative, cerințe, sancțiuni nejustificate sau depășite.

Proiectul urmărește în calitate de finalități excluderea barierelor administrative, a cerințelor nejustificate sau depășite, astfel fiind diminuate costurile pentru agenții economici în activitatea de întreprinzător”, se menționează în nota informativă a proiectului.  

Acest proiect de Hotărâre a fost necesar deoarece în diverse domenii apăruseră probleme, care au fost raportate de oamenii de afaceri.

„În domeniul controlului calității în construcții, se constată o serie de plângeri pe modul de desfășurare a controlului asupra utilizării investițiilor publice în construcții, desfășurat conform Hotărârii Guvernului nr.360/1996, care în mod direct nu ține de agenții economici, însă, într-un final modul de efectuare a controlului afectează substanțial executorii lucrărilor în construcții desfășurate în baza investițiilor publice”, se mai subliniază în nota informativă.  

Acest proces de control, fiind reglementat lacunar și cu devieri de la principiile de bază privind reglementarea controlului de stat, este reclamat de persoanele controlate ca și control desfășurat cu abuzuri și intervenții disproporționate din partea organului de control. Luând în calcul că acest tip de control într-un final are impact și asupra agenților economici implicați, este important ca prevederile Hotărârii Guvernului în cauză să fie racordate la principiile și mecanismele prevăzute de Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

„Acest pachet de debirocratizare estimează economii totale de aproximativ 44 milioane lei pe an pentru antreprenorii din Moldova, resurse care îi va ajuta să iși dezvolte afacerile. Astfel, prin simplificarea raportării resurselor minerale – se estimează economii de 68 mii lei; prin eliminarea obligativității de ambalare a produselor de panificație – economii de 35 milioane lei, iar prin acordarea dreptului de fi registratori în Registrul garanțiilor reale mobiliare pentru organizațiile de creditare nebancară – sunt estimate economii de 9,15 milioane lei”, ne mai spun autorii de proiect.

Menționăm, că proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul R. Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Proiectul poate fi consultat  aici.