RAPORT // Economia moldovenească avansează lent și rămâne codașă
Economia moldovenească avansează lent și rămâne codașă, iar veniturile populației pe parcursul ultimilor ani rămân foarte mici în raport cu cele ale vecinilor din vest. A crescut discrepanța dintre Moldova și țările de referință la un șir de indicatori cruciali pentru dezvoltarea durabilă a țării. Acesta este comentariul directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, Adrian Lupuşor, pe marginea raportului de stare a ţării, care urmează să fie prezentat la începutul lunii octombrie, în cadrul unei conferințe economice.
Potrivit unui comunicat de presă al centrului, citat de IPN, Adrian Lupuşor opinează că ediția din acest an a raportului prezintă o evaluare a decalajelor dintre Republica Moldova și țările din Europa Centrală și de Est. Deși la unele capitole Moldova devansează ritmurile de creștere înregistrate în Europa Centrală și de Est, economia moldovenească rămâne foarte tare în urmă.
Pe 6 octombrie, în cadrul conferinței economice „Macro 2017”, Expert-Grup, în parteneriat cu Friedrich Ebert Stiftung Moldova, va lansa raportul de stare a ţării. Acesta prezintă o radiografie a situației economice, sociale și politice din Republica Moldova. Evenimentul va reuni 14 vorbitori din 6 țări pentru a discuta perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldovei până în anul 2030.
În cadrul conferinței vor fi discutate riscurile și oportunitățile economice, sociale, precum și modul în care acestea modelează traiectoria de dezvoltare a țării. Cum va arată Moldova 2030 în Europa 2030 în contextul unei realități locale ancorate într-un context european incert și instabil? Care sunt scenariile de dezvoltare pe termen lung ale țării și cum poate fi asigurată o creștere dinamică, durabilă și incluzivă?
Ana Mihailov, coordonator de programe în cadrul Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, și partener al evenimentului, spune că vor fi lansate discuții pentru a genera idei în scopul regândirii modelului economic de dezvoltare al țării, astfel încât creșterea economică să se regăsească în standarde de viață mai înalte. „În Moldova creșterea indicatorii economici nu este întotdeauna însoțită de o percepție generală a unui trai mai bun, a unor servicii publice mai calitative”, crede Ana Mihailov.
La eveniment sunt așteptați peste 100 de participanți, care includ lideri și decidenți politici, reprezentanți ai administrației publice locale, sectorului privat, experți locali și străini, ai organizațiilor societății civile și mediului academic.