Interconectarea energetică şi cea a gazelor naturale - puncte cheie într-un nou proiect european
„Suportul pentru modernizarea sectorului energetic din Republica Moldova” este un nou proiect care va fi dezvoltat în Republica Moldova în perioada 2017 - 2019. Acesta se referă în special la proiectele de infrastructură, precum ar fi interconexiunile cu sistemul electroenergetic european şi cel al gazelor naturale.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, a avut o întrevedere cu Adrian Twomey şi Ilze Purina, reprezentanții Proiectului Uniunii Europene „Suportul pentru modernizarea sectorului energetic din Republica Moldova”.
În cadrul şedinţei cei prezenţi au discutat despre necesităţile şi problemele existente în sectorul energetic din Republica Moldova. O atenţie sporită a fost acordată proiectelor de infrastructură, precum ar fi interconexiunile cu sistemul electroenergetic european şi cel al gazelor naturale.
Tudor Copaci a menționat că „procesului de armonizare a legislaţiei secundare la standardele europene este în fază de elaborare, astfel, putem afirma că la moment s-au aprobat o serie de acte regulatorii în conformitate cu cerinţele Pachetului Energetic III. Astfel, suportul proiectului Uniunii Europene şi cele mai bune practici de reglementare internaţionale sunt necesare pentru sectorul energetic.”
În acelaşi context, Adrian Twomey, lider de echipă a spus că „actualmente, prezentul proiect este la etapa iniţială şi perioada premergătoare avem în agendă o serie de întrevederi cu toate părţile implicate. Astfel, suntem convinşi că o conlucrare eficientă va aduce doar beneficii Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.”
Proiectul „Suportul pentru modernizarea sectorului energetic din Republica Moldova” va avea o durată de doi ani (2017-2019), şi este finanţat de Uniunea Europeană.