Uniunea Agențiilor Imobiliare din Republica Moldova cer statului crearea unei baze normative legale pentru ca agenții imobiliari să poată achita impozite, iar tranzacțiile să fie făcute în baza prețului de piață.

Republica Moldova, în prezent, nu are o lege în care să fie prevăzut acest gen de activitate. Respectiv, reprezentanții Uniunii își propun să promoveze un cadru legal în acest domeniu.

„Acțiunile Procuraturii din ultimul timp sunt rezultatul lipsei unei baze legislative necesare în domeniu… Ne-am adresat ministrului Economiei, Octavian Calmîc, pentru a crea un cadru legal pentru agenții imobiliari, dar până în prezent nu s-a făcut nimic. Noi vrem să activăm legal, să achităm impozite, însă unele imperfecțiuni legale nu ne permite aceasta. Această lege va aduce si un venit mult mai mare în bugetul statului”, spune Victoria Nonii, reprezentanta Uniunii. 

Nonii afirmă că agenții imobiliari sunt intermediari între cumpărător și vânzător și în timpul tranzacției se supun voinței și înțelegerilor pe care le au aceștia. „Agentul, evident, își ia comisionul după prețul de pe piață a imobilului. Cum după aceasta ar trebui să oficializeze el venitul dacă tranzacția de fapt este denaturată din start? Dacă ar fi să admitem logica procurorilor, în primul rând ar trebui să fie trași la răspundere vânzătorul și cumpărătorul pentru denaturarea prețului real al tranzacției. Aceasta ar presupune dosare penale pentru toți cetățenii. Din experiența pe care o deținem, asta ar fi circa 70% din populația R.Moldova”.

La eveniment a participat membra Asociației agenților imobiliari din România, Ileana Preda care s-a arătat disponibilă de a participa la crearea cadrului legal în domeniu din R.Moldova, având o experiență de agent imobiliar din anul 2010, activând în România și SUA.

„Mă bucură faptul că s-a creat un grup de inițiativă legislativă. Sunt oameni care vor ca acest domeniu să fie reglementat. Ar fi un vis frumos dacă aș putea contribui la cadrul legal din Republica Moldova. Cred că toți ar avea de câștigat de la stat până la agenții imobiliari. Ar fi foarte util ca agenții imobiliari să se înregistreze într-un Registru special, să aibă un număr, un brevet sau licență de activitate. Eu în SUA trebuia să-mi reînnoiesc licența la fiecare 2 ani și susțineam examen, era un proces de instruire continuu. Așa ar fi bine să fie și în Republica Moldova”.

Uniunea Agențiilor Imobiliari din Republica Moldova, în acest context,  solicită Procuraturii „să nu mai intervină cu mascații și să nu facă presiune asupra agenților imobiliari, deoarece ei nu se ascund și doresc să achite impozite”.

Uniunea Agențiilor Imobiliare din Republica Moldova întrunește peste 1000 de tineri.