Interconectarea energetică cu România, pe lista proiectelor de interes pentru Comunitatea Energetică
Consiliului Ministerial al Comunității Energetice a inclus proiectele de interconectare a sistemelor de transport a energiei electrice și gaze naturale ale Republicii Moldova și România în lista Proiectelor de Interes pentru Comunitatea Energetică și Proiectelor de Interes Mutual.
Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, care reprezintă Republica Moldova la lucrările celui de-a XIV-a Consiliul Ministerial al Comunității Energetice, care se desfășoară astăzi la la Saraievo, Bosnia și Herțegovina, decizia respectivă a fost luată pe 13 octombrie, la recomandarea Grupului Permanent de Nivel Înalt din cadrul Comunității Energetice.
În urma acestei decizii, realizarea proiectelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, 400 kV cu stație Back-to-Back și faza 2 a proiectului gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău devin o prioritate și pentru Comunitatea Energetică, care se va implica plenar în realizarea lor.
"Statutul de Proiect de Interes Mutual se înscrie în prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind Liniile Directoare pentru Infrastructurile Energetice Transeuropene și deschide calea spre promovarea prioritară a acestor proiecte, inclusiv cu posibila susținere financiară din partea Uniunii Europene, adițional la finanțarea deja aprobată în cadrul altor mecanisme", a menționat Valeriu Triboi.