Implicarea energetică și în infrastructură a României în R. Moldova, discutată în guvernul român
La întâlnirea avută cu membri ai Executivului de la București, Liviu Dragnea, liderul PSD, partid de guvernământ în România, a anunțat disponibilitatea ca România să preia o societate de energie din R. Moldova și să realizeze mari proiecte de infrastructură în Basarabia.
Propunerea, venită de la premierul Mihai Tudose, nu este nouă, existând un proiect în acest sens încă din anul 2014.
Ideea vehiculată în acel moment era ca Electrica să cumpere filiala de distribuție a energiei deținută de către Red Union Fenosa. Aceasta este deținută de către grupul spaniol Gas Natural Fenosa, care caută de mai mult timp să iasă din Republica Moldova. Concomitent, grupul spaniol deține 100% din acțiunile Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, care se ocupă de vânzarea electricității.
Un alt proiect din domeniul energetic viza exportul de electricitate din România în Republica Moldova. Era vizată construirea unei linii pe ruta Suceava-Bălți, dar și export pe ruta Isaccea-Cahul. În acest caz companiile care se ocupă de proiect sunt Transelectrica – transportatorul național de energie din România, și Moldelectrica – omoloaga de peste Prut.
România a construit în 2014 gazoductul Iași – Ungheni, dar, în acest moment, cantitățile de gaze care au trecut prin conductă sunt destul de mici. Se preconizează, însă, extinderea gazoductului până la Chișinău, astfel încât locuitorii capitalei R. Moldova să beneficieze de gaz românesc.
România vrea să exporte cantități mai mari de gaze naturale în Republica Moldova odată cu intrarea în producție a zăcămintelor descoperite în Marea Neagră, a căror extracție va începe în 2018.
De asemenea, conform lui Dragnea, a fost analizată şi o primă strategie de finanţare pentru marile lucrări de infrastructură din Republica Moldova.
Liderul PSD a anunțat că, în acest scop, vor avea loc întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii, specificând totuși că problemele ce trebuie rezolvate nu sunt deloc ușoare.
Amintim că România a realizat sau renovat zeci de grădinițe în Republica Moldova, inclusiv una din satul natal al președintelui Igor Dodon.
De asemenea, România a donat Republicii Moldova ambulanțe și microbuze școlare.