În trimestrul III a acestui an, rata medie anuală a inflației a constituit 7.4 la sută, fiind cu 0.3% mai mare decât în trimestrul precedent, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea. Cu toate acestea, rata inflației a cunoscut o ușoară stopare a ritmului de creștere în trimestrul al treilea din 2017, comparativ cu ascensiunea din prima parte a anului. Astfel, aceasta s-a menținut la nivelul de 7.3 la sută în lunile iulie și august, ulterior aceasta s-a majorat până la 7.6 la sută în luna septembrie.

Menținerea unei traiectorii ascendente a ratei anuale a inflației a fost determinată, în cea mai mare parte, de presiunile acumulate din partea prețurilor la produsele alimentare, care au depins de condițiile agro-meteorologice mai puțin favorabile pentru fructele și legumele autohtone. Totodată, valorile înalte ale inflației au fost susținute și de impactul majorărilor de tarife la unele servicii reglementate, mai ales la începutul anului curent.

În trimestrul III 2017, rata medie anuală a inflației de bază a constituit 4.9 la sută, fiind superioară celei din trimestrul precedent cu 0.1 la sută.

Pe plan internațional și local avem un ritm mai mare al indicelui inflației. Accelerarea are loc după aprilie 2017 şi este, evident, efectul condițiilor meteorologice.

R. Moldova are prețuri mari la produse alimentare autohtone și presiune la cele internaționale.

Un alt factor îl reprezintă evoluția nefavorabilă la prețurile de combustibil și control. În 2017, prețurile înalte au impulsionat mărirea prețurilor locale la combustibil. În a doua jumătate creșterea a fost moderată, dar prețul internațional este la o majorare mai mică şi în creștere.

Aprecierea leului față de dolar a permis inflația. Efectul de descreștere a prețurilor reglementate s-a stopat.

De asemenea, se atestă o ajustate pozitivă, dar mai moderată la câștigurile salariale.

Pe categorii de resurse, creșterea PIB, în trimestrul II 2017 a fost determinată, în cea mai mare parte, de contribuția pozitivă de 1.6 puncte procentuale, generată de majorarea impozitelor nete pe produs. Totodată, un aport pozitiv semnificativ, dar în diminuare față de cel înregistrat la începutul anului, a fost determinat de majorarea valorii adăugate brute din comerț, transport și depozitare, cu 4.7 la sută comparativ cu trimestrul II 2016. Majorarea valorii adăugate brute în sectorul construcțiilor cu 5.5 la sută a generat un impact de 0.2 puncte procentuale la dinamica PIB. Contribuții a câte 0.1 puncte procentuale au fost determinate de majorarea valorii adăugate brute a componentei informații și comunicații, activități financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, cu 1.7, 1.1 și, respectiv, 1.8 la sută. Sectorul industrial a cunoscut o stagnare în trimestrul II 2017, în timp ce valoarea adăugată aferentă agriculturii s-a diminuat cu 6.9 la sută, generând o contribuție negativă de 0.5 puncte procentuale.

Creditele noi acordate în trimestrul III 2017 s-au majorat cu 23.8 la sută. Totodată, rata dobânzii la acestea a continuat trendul descendent și s-a micșorat până la nivelul de 9.9 la sută, datorită reducerii ratei de bază a BNM.

Rata medie anuală a inflației va înregistra nivelul de 6.5 la sută și 4.0 la sută în anul curent și, respectiv, anul viitor.