Comisarul UE pentru Comerț se află la Chișinău
Comisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmström, va efectua o vizită la Chișinău, între 6 și 7 noiembrie, pentru o trecere în revistă a progreselor înregistrate în relația comercială UE-Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Pe parcursul vizitei sale, Comisarul Malmström va avea reuniuni cu Președintele Igor Dodon, Prim-Ministrul Pavel Filip, Viceprim-ministrul și Ministrul Economiei Octavian Calmîc și cu speakerul Parlamentului, Andrian Candu. Pe agendă se regăsește implementarea zonei de liber schimb, succesele și provocările de până acum și calea de viitor.
Totodată, aceasta va fi o oportunitate pentru Comisarul Malmström de a se întâlni cu membrii Asociației de Business European, precum și cu reprezentanții societății civile.
Pe lângă aceasta, Comisarul UE pentru Comerț va vizita Monicol, o companie amplasată în Chișinău, care exportă fructe și nuci crescute în zonă. Din momentul intrării în vigoare a DCFTA, Monicol a exportat 95% din producția sa totală în UE, fără taxe, și acum are 160 de angajați permanenți. Pentru a se conforma standardelor internaționale, compania a investit în infrastructură și echipamente moderne și a fost acreditată de principalele organisme de standardizare. Monicol a beneficiat de un împrumut, cu componentă de grant din partea UE în 2012.
Zona de liber schimb cuprinzător și aprofundat a constituit un imbold pozitiv pentru comerțul Republicii Moldova cu UE. Anul trecut, exporturile țării către UE au crescut cu 7,7% comparativ cu anul precedent. Unele sectoare, de exemplu, au atins rezultate mai bune – producătorii de sucuri și fructe și legume conservate – aici DCFTA a impulsionat exporturile cu până la 25%. Pentru vinurile moldovenești, exporturile către UE aproape că s-au dublat (+96%) de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb în septembrie 2014.
UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând două treimi din exporturile sale și aproape o jumătate din importuri. În pofida crizei bancare din 2014-2015, exporturile Republicii Moldova către UE au crescut cu mai mult de 15% de la intrarea provizorie în vigoare a DCFTA în septembrie 2014, sprijinind crearea locurilor de muncă și creșterea economică în țară. Între timp, exporturile UE către Moldova s-au stabilizat, odată cu îmbunătățirea situației financiare a țării.
Mai mult, Comisia Europeană a mai creat un Fond al DCFTA pentru întreprinderile mici și mijlocii, care are scopul să ofere sprijin companiilor mici din Moldova în alinierea lor la standardele UE și în culegerea beneficiilor zonei de liber schimb. Astăzi sunt deja primele companii moldovenești care beneficiază de acest fond, inclusiv o companie agricolă, care caută să-și standardizeze tractoarele și o companie care produce sisteme de scurgere de pe acoperiș.