Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom și premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, au trecut în revistă rezultatele implementării Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA). Cei doi au remarcat că, după trei ani de la implementarea acordului, rezultatele obținute sunt bune, dar trebuie valorificate toate oportunitățile pe care le oferă.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, după întrevederea celor doi, șeful Cabinetului de Miniștri, Pavel Filip, a declarat că „datele statistice sunt destul de optimiste pentru că exporturile au crescut, trecând de 60% către această piață. La fel importurile din UE au ajuns la 50%”.

„Am discutat problemele ce țin de intrarea produselor moldovenești pe piața UE și aici vorbesc despre produsele de origine animalieră. Desigur că avem și noi de lucru, dar e necesar să avansăm pe acest segment. Vreau să transmit un mesaj tuturor criticilor și scepticilor referitor la acordul cu UE, statisticile vorbesc cel mai bine. Noi am ajuns să solicităm majorarea cotelor de export la struguri, prune și mere. Totodată vrem să schimbăm regulile la exportul de cereale”, a declarat Filip. 

Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a adăugat că relațiile dintre UE și R. Moldova sunt puternice inclusiv și cele economice. Aceasta a anunțat că astăzi va lansa un proiect care se va axa pe comunicare, pentru a explica tuturor antreprenorilor moldoveni beneficiile DCFTA. 

„Ne-am amintit unele beneficii pe care le acordă DFCTA, iar companiile moldovenești au folosit aceste beneficii. Totuși, sunt încă multe posibilități care nu au fost explotate. Vorbim despre racordarea legislației, de reformele în sectorul alimentar de lupta anti-corupție Am avut întrevederi cu societatea civilă dar și cu oamenii de afaceri, unde am discutat despre rolul acestora în procesul de guvernare”, a comentat Malmstrom.

Oficialul european a remarcat că, pe parcursul a 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, constituind 3,5 miliarde USD, progresând după semnare cu 15% (sau +492 mln. dolari SUA). Astfel, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare), își vând produsele în UE.

Amintim că, la 27 iunie 2014, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere și l-au aplicat cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014. Acordul introduce un regim de comerț preferențial - Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător  (DCFTA).