Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) se pregătesc pentru un al doilea acord. Anunțul a fost făcut de șeful echipei de experți ai FMI, Ben Kelmanson, în cadrul unui briefing de presă, care a avut loc astăzi.

Premierul Pavel Filip a apreciat sprijinul FMI în dezvoltarea și continuarea reformelor și a punctat realizările avute la un an de la semnarea actualului program cu FMI. 

„Acest acord cu FMI nu aduce atât bani, cât încredere în R. Moldova. Azi, 7 noiembrie, a devenit o zi remarcabilă pentru că se împlinește exact un an de când am semnat acordul cu FMI. Trecem printr-o perioadă destul de solicitantă, în care demarăm reformele iar sprijinul experților FMI este unul semnificativ. Programul a fost îndeplinit în linii mari, în această perioadă”, a declarat prim-ministrul, menționând că sunt și probleme care încă urmează a fi rezolvate. Aici, șeful Cabinetului de Miniștri s-a referit la domeniul bancar, recuperarea banilor furați în urma fraudei bancare, dar și la supravegherea domeniului bancar și cel nebancar.

„În urma finalizării evaluării programului vom putea beneficia suplimentar de circa 22 milioane de dolari SUA. Suntem încurajați să menținem dinamica reformelor pentru a accelera creșterea economică și a reduce sărăcia”, a mai spus Pavel Filip.

Ben Kelmanson a ținut să-l felicite pe prim-ministrul moldovean pentru implementarea de până acum a programului cu FMI. Totodată, acesta a vorbit și despre temele de acasă pe care încă R. Moldova le mai are de făcut și anume continuare reformelor, creștere veniturilor pe cap de locuitor, supravegherea sectorului energetic precum și cel financiar - bancar. 

Totodată, șeful echipei de experți ai FMI a anunțat că, pe termen scurt, este prognozată o creștere economică de 4% care, în următorii ani, se va tempera puțin. Oficialul FMI a adăugat că sunt și unele riscuri pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le ia în considerare. Kelmanson a anunțat că Republica Moldova și experții Fondului au ajuns la un acord referitor la cel de-al doilea program, pe care consiliul FMI să îl aprobe la finalul lunii decembrie. 

Amintim că Republica Moldova a încheiat acum un an un program de trei ani cu FMI care prevede acordarea unui credit în valoare totală de aproximativ 182 de milioane de dolari, din care circa 59 de milioane au fost deja debursate.