Experți: Banca Transilvania a spart gheața. Va aduce produse mai ieftine pe piața din R. Moldova
Banca Transilvania a spart gheața și ar putea fi un exemplu pentru alți investitori din sectorul bancar al R. Moldova. Totodată, această decizie va aduce și o calitate mai înaltă a serviciilor prestate în acest domeniu. De această părere sunt experții în economie care, la uniosn, precizează că în urma acestei tranzacții va avea de câștigat doar Victoriabank și clienții acestei bănci.
Expertul în economie, Sergiu Gaibu, a declarat pentru Deschide.MD că este un lucru pozitiv faptul că un investitor din partea vestică vine cu tranzacții în băncile din R. Moldova fiindcă toate instituțiile financiare din țările europene sunt aliniate la directivele și la standardele de prestare a serviciilor din UE.
„Iată, după o lungă perioadă de incertitudine, în sfârșit un investitotr din sectorul bancar a anunțat că sparge gheața. Dacă este să evaluăm un pic situația la cele trei bănci (Moldinconbank, Moldova-Agroindbank și Victoriabank) situația financiară este suficient de bună și ele sunt suficient de profitabile. Aceste bănci dețin 60% din sistemul bancar. Oricare investitor care face achiziții în băncile respective beneficiază de o cotă de piață substanțială, automat fiind poziționat printre liderii din sectorul bacar al R. Moldova. Problema cheie cu aceste trei bănci nu ține de starea financiară, ci de transparența acționariatului”, menționează Gaibu, precizând că odată cu venirea unor investitori noi din UE apare speranța de îmbunătățire a produselor bancare.
„De asemenea, cu toții cunoaștem că România are o piață financiară dezvoltată și acces la resursele financiare mai iefine și sperăm că un astfel de investitor să aducă și produse cu un cost mai redus al resurselor financiare. Evident, este prematur să spunem acum aceste lucruri cu certitudine”, a adăugat expertul.
Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache opinează că Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deține și la Banca Transilvania o cotă substanțială din acțiuni, exact ca și în cazul Victoriabank, de aceea conlucrarea celor două instituții bancare va fi una bună.
„Banca Transilvania este una dintre cele mai puternice bănci din România și din regiune. În același timp, BERD deține un pachet important de acțiuni. Banca Transilvania are mai mult de 24 de ani de activitate în România. Este o bancă puternică. Această achiziție va stabiliza managementul decizional din cadrul băncii moldovenești și desigur că Victoriabank va avea de câștigat. Sper că, odată cu timpul, Victoriabank va crește pentru că, în ultima perioadă de timp, oamenii nu aveau încredere în această bancă. Cu atât mai mult și calitatea serviciilor va avea de câștigat. Această tranzacție ar putea da un imbold de încredere pentru alți investitori, pentru că Banca Transilvania este o bancă europeană cu sediul în România”, a spus Mihalache.
Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, consideră că orice prezență investițională în sectorul bancar, care vine din afară, va avea efect asupra sistemului în întregime.
„Chiar dacă băncile noastre nu o să recunoască, aceste investiții au servit un model de copiere și au intensificat concurența loială între bănci, care este necesară pentru a avea administrarea capitalurilor la costuri cât mai mici. Banca Transilvania este foarte importantă la nivel regional. Venirea unei bănci dintr-un stat european interconectează și mai mult Republica Moldova cu sistemul bancar european. Un alt aspect este că se reduc toate discuțiile dubioase din jurul Victoriabank, care erodau reputația acestei bănci, lucru care afecta și activitatea acesteia. Cu atât mai mult că Banca Transilvania dispune de o clientelă permananetă în spațiul său natural, cum este România, deci va putea servi ca un imbold pentru următorii investitori”, a comentat Roman Chircă.
--------------------- Amintim că a doua cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, a confirmat, printr-un comunicat de presă, că intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Conform unui comunicat al BT remis, ieri, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova își arată interesul pentru a intra pe piață.
"Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru aceasta investiție", se menționa în comunicat.
Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri — BT și BERD — vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.
Anterior, Banca Națională a Moldovei a instituit supraveghere temporară la cele mai importante bănci din R. Moldova: Moldinconbank, Moldova-Agroindbank și Victoriabank. Astfel, mai multe pachete de acțiuni din aceste bănci au fost blocate. Ulterior, BNM a dat posibilitatea aacționarilor să-și vând pachetele blocate.