Specialişti moldoveni: Molia orientală, pe post de instrument politic în mâinile Rosselhoznadzor
Se pare că Rosselhoznadzor – Serviciul federal rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară – a trişat în cazul celor 20 de tone de mere, returnate la începutul lunii curente în Republica Moldova pe motiv că ar fi fost contaminate de molia orientală. În condiţiile în care merele, la ora actuală, se păstrează în camere frigorifice – de unde sunt preluate apoi de camioane –, dăunătorul nu poate supravieţiui şi, prin urmare, nici contamina, susţin specialiştii moldoveni.
Solicitat de reporterul Deschide.MD, coordonatorul Secției de Științe Agricole din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), acad. Boris Găina, a declarat că, în virtutea temperaturilor joase din camerele frigorifice, în marea majoritate a cazurilor insectele pier și nu reprezintă niciun pericol, atât pentru fructe, cât și pentru consumatori.
„În camere frigorifice fructele intră deja cu molia. Acolo unde sunt temperaturi joase, unde reglăm umiditatea, trecerea moliei de la un fruct la altul este o mare problemă. Ar putea fi cazul când molia nu moare, dar ea nu se dezvoltă. Noi putem găsi cu greu, din 100 de prune, una cu viermi. Dar, repet, în frigider, la temperaturi joase, contaminarea nu poate să aibă loc”, a precizat el.
Academicianul a menționat că problema exportului în Federația Rusă și depistarea de către Serviciul amintit a unor dăunători a fost discutată de multe ori în mediul nostru științific:
„Molia apare întâmplător acolo unde tehnica noastră de tratare biochimică nu ajunge. De exemplu, stă o coroană a pomului, plină de roadă, în care sunt vreo creangă-două pline de frunze. În acest caz, la 99% de fructe și frunze preparatul chimic își face efectul său fungicid sau bactericid, iar, într-un anume procent, un măr sau o prună, rămâne jertfă a acestei molii. Atunci când noi încărcăm un camion, în 99,9% din cazuri fructele sunt absolut intacte și sănătoase, iar în 2-4 fructe din 1000 se depistează acest contaminat de molie. Ce putem face? În mod normal, s-ar ajunge la o înțelegere protocolară. Spre exemplu, admiterea a 99,9% din fructele absolut sănătoase. Dar dacă nu ne vor binele, motivând că își protejează spațiul agroindustrial, nu ai ce face”.
Specialistul AȘM a precizat cu această ocazie că este foarte greu de atins un nivel de 100% de securizare a fructelor.
„Molia nu va supraviețui în fructele noastre doar atunci când tratamentele vor fi eficace 100%. Acest lucru este foarte greu de atins. La fructe încă se mai poate, dar, să zicem, la struguri, dacă nu înlăturăm manual sau mecanic o parte din frunze, atunci este evident că un strugure ascuns după trei-patru frunze este foarte greu să-l tratezi efectiv. În acest caz, este nevoie de o presiune foarte mare a injectării, ca frunzele să se ridice, iar strugurii să fie acoperiţi cu produsul fitosanitar”, a precizat academicianul.
----Rugați să comenteze returnarea fructelor din Federația Rusă, sursele din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), s-au arătat nedumeriți de faptul că insectele depistate ar fi putut supraviețui în condițiile meteo de azi și încă aflate în camerele frigorifice.
„La momentul actual nu putem face declarații dacă în lotul exportat a fost depistată molia orientală, sau nu. Îndată ce camionul va ajunge în R. Moldova, vom verifica fiecare cutie. Nicăieri în altă parte nu am avut astfel de cazuri. Mai mult: molia orientală nu este un obiect de carantină în Moldova, Ucraina sau alte state din CSI; doar în Rusia. Fapt sigur e că în această perioadă a anului este foarte problematic să găsești o molie în faza activă”, au spus reprezentanţii ANSA.